HKScanin Rauman teurastamon työntekijät protestoivat ulosmarssilla terveytensä puolesta

HKScanin Rauman tuotantolaitoksen teurastamon ripustajat toivovat, että ulosmarssi saa työnantajan luopumaan ripustustyön kuormittavuuden lisäämisestä.

HKScanin Rauman broilerteurastamon ripustajat olivat tänään perjantaina koko päivän pois työpaikaltaan protestina työnantajan yksipuolisille päätöksille, jotka lisäävät teurastamon ripustustehtävien kuormittavuutta ja vaarantavat työntekijöiden terveyden.

Ulosmarssiin osallistuivat kahdesta vuorosta kaikki teurastamon reilut 30 ripustustyötä tekevää työntekijää.

– Työntekijät päättivät jäädä kotiin vastalauseena työnantajan päättämälle ripustajien yhtäjaksoisen työajan pidentämiselle ja lepoajan vähentämiselle. Ripustustyötä tekevät teurastamon työntekijät katsovat, että työnantajan päätös lisää työn kuormittavuutta ja vaarantaa heidän terveytensä, HKScanin Rauman ja Euran tehtaiden työntekijöiden varapääluottamusmies Eliisa Raski kertoo.

Broilerteurastamossa alkupään työvaiheena oleva ripustaminen on fyysisesti erittäin raskasta työtä, joka kuormittaa erityisesti työntekijöiden käsiä ja olkapäitä.

Työntekijät ovat vastustaneet alusta asti työnantajan suunnitelmia pidentää ripustuksessa yhtäjaksoisesti tehtävää työaikaa, mutta työnantaja ei kuunnellut työntekijöiden näkemyksiä muutosneuvotteluissa.

– Ripustuksen työkuormitusta on kyllä mitattu, mutta työnantaja ei ole vielä käynyt tuloksia työntekijöiden kanssa läpi. Työntekijät vaativat ulosmarssillaan työnantajaa palaamaan neuvottelupöytään ja noudattamaan työturvallisuuslakia, Raski sanoo.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä työn kuormitustekijät sekä huolehdittava, että kuormitustekijöistä työntekijän turvallisuudelle tai terveydelle aiheutuvaa haittaa tai vaaraa vältetään tai vähennetään.

HKScan tiedotti heinäkuun alussa, että se vähentää muutosneuvotteluiden tuloksena Rauman tuotantolaitokselta 55 työtehtävää ja muuttaa lisäksi 105 työsuhteen työehtoja. Työnantaja aikoo toteuttaa muutokset elo- ja syyskuun aikana.

Muutosneuvottelut koskivat Rauman ja Euran yksiköissä kaikkia työntekijöitä sekä kunnossapidon ylempiä toimihenkilöitä. Neuvotteluiden piirissä oli noin 600 ihmistä. HKScan teurastaa, leikkaa ja pakkaa siipikarjaa Rauman tuotantolaitoksella. Lisäksi broileria pakataan Euran tuotantolaitoksella, josta toimintoja alettiin siirtää uuteen Raumalle rakennettuun tehtaaseen vuonna 2017.


Arkistokuva. SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen vieraili HKScanin Euran tuotantolaitoksella vuonna 2012.