HKScanin Rauman siipikarjaleikkaamossa 45 ihmisen työpaikka vaarassa

HKScan suunnittelee lisäävänsä automaatiota Rauman siipikarjatehtaansa leikkaamossa, mikä voi johtaa enintään 45 työntekijän irtisanomiseen.

HKScan aikoo tehdä Rauman tuotantolaitoksensa siipikarjaleikkaamoon noin 4,6 miljoonan euron investoinnin automaation lisäämiseksi, minkä seurauksena enintään 45 työntekijän työsuhde voi päättyä ja enintään 214 työntekijän työsuhteen ehtoihin voi tulla olennaisia muutoksia.

Muutosneuvottelut alkavat ensi keskiviikkona 15.3.2023 ja ne koskevat 225 HKScanin Rauman tuotantolaitoksen siipikarjaleikkaamon työntekijää. Neuvottelut eivät koske muita henkilöstöryhmiä tai HKScanin yksiköitä.

HKScanin Rauman ja Euran tuotantolaitosten työntekijöiden pääluottamusmies Eliisa Raski järkyttyi työnantajan suunnitelmista.

– Viime vuosi oli työntekijöille kokonaisuudessaan hirveän raskas. Täällä ollaan yhä huonoissa jälkimainingeissa viime vuoden muutosneuvotteluista, joten kyllä tässä saa olla tosissaan huolissaan ihmisten jaksamisesta.

Työntekijät ovat pahoillaan myös siitä, että työnantaja lähetti tänään medialle tiedotteen heitä koskevista muutosneuvotteluista ennen kuin henkilöstöinfot oli pidetty.

– ”Tosi kiva” lukea asiasta median välityksellä, Raski puuskahtaa.

Raskin mukaan työntekijät lähtevät ensi viikolla alkaviin muutosneuvotteluihin tavoitteenaan, ettei yhtään työntekijää irtisanottaisi.

Noin 4,6 miljoonan kehittämisinvestoinnin tavoitteena on automaatioasteen nostaminen HKScanin Rauman siipikarjaleikkaamossa. Investoinnilla, toimintamallin uudistamisella ja työntekijämäärän vähentämisellä HKScan tavoittelee noin kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä Suomessa. Investoinnin ja toiminnan uudelleenorganisoinnin arvioidaan tuovan säästöjä investoinnin valmistumisen jälkeen viimeistään vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla.

Muutosneuvottelukutsu on jatkoa HKScanin vuonna 2020 aloittamalle siipikarjaliiketoiminnan tuottavuuden ja kannattavuuden parantamisohjelmalle. Viime vuoden toukokuussa alkaneiden muutosneuvotteluiden tuloksena HKScan päätti vähentää Rauman tuotantolaitokselta 55 työtehtävää ja muuttaa 105 työsuhteen työehtoja. Tällä hetkellä HKScanin Rauman yksikössä on työntekijöitä noin 550.

HKScan teurastaa, leikkaa ja pakkaa siipikarjaa Rauman tuotantolaitoksellaan. Lisäksi broileria pakataan edelleen myös Euran vanhalla tuotantolaitoksella, josta toimintoja alettiin siirtää uuteen Raumalle rakennettuun siipikarjatehtaaseen vuonna 2017.