Henri Lindholm Pietarsaaressa: Hallitus repii rikki yhteisen sopimisen mallit

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n liittosihteeri Henri Lindholm arvostelee Juha Sipilän hallitusta sopimusyhteiskunnan romuttamisesta. Työllisyyspolitiikka ei voi perustua työttömien kyykyttämiselle ja halpatyön lisäämiselle.

Työväen vappujuhlassa Pietarsaaressa tänään puhunut Lindholm muistuttaa, että suomalainen ja pohjoismainen hyvinvoinnin malli on rakennettu sopimisen kulttuurilla. Työehtosopimusten yleissitovuusjärjestelmä on luonut vakautta ja ennustettavuutta työmarkkinoille. Tätä Sipilän hallitus ei tunnu ymmärtävän.

– Yleissitovuusjärjestelmän romuttuminen johtaisi arvaamattomiin seurauksiin. Ammattiyhdistysliikkeen sisällä vaatimukset koventaa otteita varmaan lisääntyisivät, koska työrauhaa ei enää sovittaisi keskitetysti. Sopimiseen toimintansa perustavan pohjoismaisen ammattiyhdistysliikkeen sijasta hallituksella saattaisikin olla vastassaan Ranskan kaltainen suoraan toimintaan perustuva ay-liike. Tätäkö halutaan, Lindholm kysyy.

Lindholm korostaa, ettei ay-liike vastusta paikallista sopimista, kunhan se tehdään työehtosopimusten pohjalta.

– Meillä on useita esimerkkejä siitä, että työnantajat ja työntekijät voivat yhdessä löytää kullekin työpaikalle sopivia ratkaisuja. Paikallisten sopimusten tulee kuitenkin rakentua valtakunnallisten työehtosopimusten pohjalle, Lindholm sanoo.

Tänä vuonna, kun on kulunut 100 vuotta Suomen sisällissodasta, on edelleen syytä pitää mielessä, että yhteiskunnallinen epätasa-arvo ja taloudellinen epävarmuus synnyttävät kuohuntaa, vihaa ja väkivaltaa.

– Maatamme kohdannut suurin onnettomuus vuosiin on ollut Juha Sipilän hallitus, joka määrätietoisesti on repinyt rikki koko suomalaisen yhteiskunnan sopimisen mallia. Se sopu mikä sadassa vuodessa on rakennettu, on haluttu nyt romuttaa. Onneksi tämän hallituksen taival on tulossa päätökseen. En usko, että edes hallituspuolueita äänestäneet jäävät sitä kaipaamaan, Lindholm toteaa.