“Henkilöstömme hyvinvointi kiinnostaa minua”

Miia Paksu meni 17-vuotiaana Mikkelin Järvi-Suomen Porttiin työharjoitteluun. Nykyään hän on työpaikkansa pääluottamusmies.

HKScanin Mikkelin tehtaan pääluottamusmies Miia Paksulle tuli tänä vuonna täyteen 30 vuotta samassa työpaikassa. Työnantajan nimi on vuosien varrella vaihtunut Järvi-Suomen Portista HKScaniksi.

– Olin 17-vuotias, kun tein kaksivuotiseen lihanleikkaajan ammattitutkintoon kuuluvan harjoittelun Järvi-Suomen Portilla Mikkelissä. Neljän viikon harjoittelun aikana minulta kysyttiin, kiinnostaisivatko kesätyöt. Minua kiinnosti ja sillä tiellä ollaan yhä.

Työosastoja Mikkelin HKScanilla on kahdeksan. Elintarviketyöntekijä Miia Paksu työskentelee valmisruokapakkaamossa.

– Työt täällä aloitin aikoinaan makkarapakkaamossa, jossa vierähti 13 vuotta. Äitiysvapaan jälkeen työskentelin viipaleosastolla kuuden vuoden ajan, jota seurasi toiset kuusi vuotta suikaleosastolla. Nykyään työskentelen valmisruokaosastolla. Tykkään vaihtelusta, koska tehdastyö on saman toistoa, joten työkierto ja uuden oppiminen ovat paikallaan säännöllisin väliajoin, Paksu naurahtaa.

Paksun mukaan HKScanin Mikkelin tehdas on hyvä työpaikka. Tehtaalla valmistetaan muun muassa hampurilaisia, leikkeitä, kinkkusuikaleita, nugetteja, lihapullia sekä Boltsi-pyöryköitä.

– Tällä hetkellä meillä on varma ja luotettava työnantaja. Palkka tulee ajallaan ja työajat ovat säännölliset, ja viikonloput ovat vapaat.

Talon noin 150 työntekijää työskentelevät kahdessa vuorossa.

Pääluottamusmies kehuu työkavereitaan.

– He ovat ihania. Yleisesti ottaen meidän työntekijämme ovat hyvin motivoituneita ja heillä on korkea työmoraali. Meillä on työpaikalla omanlainen huumori, sillä pärjää pitkälle.


Välillä hektistä

Työntekijöiden pääluottamusmiehenä Miia Paksu aloitti tämän vuoden alussa. Sitä ennen hän ehti toimia 1. varatyösuojeluvaltuutettuna ja puolen vuoden ajan työsuojeluvaltuutettuna, kun edellinen lähti opiskelemaan kesken kauden.

– Kun pääluottamusmiehen valinta kävi ajankohtaiseksi, mielessäni kävi, että voisin kokeilla, pääsenkö. Kyllä henkilöstömme hyvinvointi kiinnostaa minua sen verran, Paksu kertoo.

Hän kertoo pääluottarin homman olevan mukavaa, mutta välillä raskasta. Tilanteet ja asiat eivät tipu työpöydälle tasaisesti vaan aaltoillen, jolloin tehtävien hoito on toisinaan hektistäkin.

– Olen täydellisyyteen pyrkivä ja ajattelen joskus liikaa, niin silloin se käy pään päälle.

Lisäksi Paksu toimii työpaikallaan työsuojeluvaltuutetun varahenkilönä.

Luottamustehtävässä tarvittavaa osaamista Miia Paksu on hankkinut liiton kurssilta.

– Huhtikuussa kävin yleisen luottamusmiesten peruskurssin Kuopiossa, kun en mahtunut SEL:n omalle kurssille Murikka-opistoon. Kurssista oli hyötyä ja oli mielenkiintoista kuulla muiden liittojen luottareilta heidän kokemuksiaan. Sellainen tuntuma jäi, että kyllä meidän liitossamme on monet asiat paremmin. Kävimme myös parin muun oman alan kurssilaisen kanssa SEL:n Itä-Suomen aluetoimiston henkilökuntaa tapaamassa.

Hän mainitsee, ettei olisi pahitteeksi, vaikka liitolla olisi oma pääluottamusmiehille tehty opas, mihin olisi koottu keskeisimmät asiat luottamustehtävän hoidon kannalta.

Jäsenhankintaa työpaikalla tekevät kaikki luottamusmiehet ja työntekijöiden järjestäytymisaste on 76 prosenttia, Paksu kertoo.

– Osa liittyy liittoon ja osa ei, sanoipa mitä vaan. Onneksi osa jättää asian hautumaan ja saattaa asiaa harkittuaan pyörtää kielteisen kantansa.

Miia Paksun mukaan Orpon hallitusohjelma on työntekijöiden tiedossa ja siitä on keskusteltu työpaikalla.

– Eniten työntekijöiden keskuudessa huolta on aiheuttanut hallituksen kaavailema ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi.


Musiikki antaa energiaa

Jäsenet tarvitsevat pääluottamusmiehen apua esimerkiksi palkka-asioissa ja epäasiallisen käytöksen tilanteissa.

– Jäsenelle esimerkiksi selviää, että toisella työntekijällä on eri palkka kuin hänellä. Sitten alan selvitellä, onko työkaverinkin palkkaa mahdollista tarkistaa ylöspäin. Aina pitää yrittää, se on periaatteeni, Miia Paksu kertoo.

Vapaa-ajallaan Paksu koluaa luontopolkuja, kuuntelee musiikkia ja käy keikoilla.

– Minulle Stam1na on ykkösbändi. Jokainen Stam1nan biisi on erilainen, mutta kuitenkin tunnistettava. Metallimusiikki on sellaista hallittua kaaosta, mii laik, Paksu linjaa.


Teksti ja kuva: Kati Oksman

Kuvassa: HKScanin Mikkelin tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Miia Paksu kuvattiin puutalovaltaisessa Emolan kaupunginosassa.

Liity
jäseneksi