Härkisvalmistaja Verso Food siirtyi Raision omistukseen

Beanit- ja Härkis -tuotteita valmistava Verso Food on siirtynyt kotimaiseen omistukseen, kun suomalainen elintarvikealan pörssiyhtiö Raisio Oyj osti yrityksen koko osakekannan norjalaiselta elintarvikekonserni Kavlilta. Raision ja Kavlin välinen yrityskauppa tehtiin 1.4.2021, jolloin Verso Foodista tuli osa Raisio-konsernia.

Yrityskaupalla ei ole välitöntä vaikutusta Verso Foodin toimintoihin. Verso Foodin henkilöstö siirtyi Raision palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

– Meidän ylpeydenaiheemme, kotimainen härkäpapu saa nyt kasvutarinansa tueksi leveämmät harteet ja vahvan vientiosaamisen. Käytännössä kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. Nyt vain entistä vauhdikkaammin niin kotimaassa kuin muuallakin maailmassa, Verso Foodin tiedotteessa todetaan.

Härkiksen kehittänyt ja vuonna 2016 markkinoille tuonut Verso Food on valmistanut härkäpaputuotteita Kauhavalla keväällä 2019 valmistuneessa tuotantolaitoksessaan. Kauhavan tuotantolaitoksella työskenteli vuoden 2019 loppupuolella 20 henkilöä, joista 14 tuotannossa. Kaupantekohetkellä Verso Foodin henkilöstömäärä oli 30, johon sisältyy Espoon konttorin ja Kauhavan tuotantolaitoksen henkilöstö.

Vuonna 2010 perustettu Verso Food on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja sen liikevaihto nousi viime vuonna noin kahdeksaan miljoonaan euroon. Isojen investointien ja myyntipanostusten seurauksena liiketoiminta on ollut viime vuosina raskaasti tappiollista. Raisio kertoo valmistelleensa suunnitelman, jolla varmistetaan kasvun jatkuminen ja kannattavuuden parantuminen. Raision mukaan yksi sen keskeisistä strategisista tavoitteista on kasvipohjaisiin tuotteisiin perustuva kasvu. Yrityskauppa tuo Raisiolle sekä tarpeellista tuotantoteknologiaa että tuotekehitys- ja markkinointiosaamista.

Velaton kauppahinta oli seitsemän miljoonaa euroa ja miljoona kappaletta Raisio Oyj:n hallussa olevia vaihto-osakkeita. Kauppa ei vaatinut kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Kavli Oy osti Verso Foodin vasta kaksi vuotta sitten. Kavlin omistukseen jää edelleen Suomessa sen oma maidottomia Planti-tuotteita valmistava tehdas Turussa.