Hankkija sulkee Säkylän rehutehtaan ja irtisanoo 17 ihmistä

Hankkija lopettaa Säkylän rehutehtaansa, jonka alasajossa työpaikkansa menettää 17 ihmistä. Kaksi kolmasosaa tuotannosta siirretään Kotkan tehtaaseen.

Hankkija Oy kertoi Säkylän rehutehtaansa henkilöstölle maanantaina 13.11.2023 päättäneensä sulkea tehtaan kokonaan ja irtisanoa koko henkilöstön, yhteensä 17 ihmistä. Tuotanto Säkylän tehtaalla päättyy ensi kesänä.

– Aika harvoin, jos koskaan, muutosneuvotteluissa tehtaan lopetuspäätöksiä on saatu työntekijäpuolelta muutettua. Tästä huolimatta Hankkijan päätös oli meille järkyttävä uutinen. Työntekijät ovat tyrmistyneitä, Hankkijan Säkylän tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Harri Ollonqvist kommentoi.

Hankkijan Säkylän rehutehtaalla käytiin tehtaan kohtalosta kuusi viikkoa kestäneet muutosneuvottelut 25.9.–6.11.2023. Neuvotteluiden piirissä oli tehtaan koko henkilöstö: 15 SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelevää työntekijää ja kaksi ylempää toimihenkilöä.

Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö kertoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomessa on rehunvalmistuksessa ylikapasiteettia, eikä rehun kysynnän odoteta kasvavan lähivuosina. Säkylän rehutehdas on ollut Hankkijan neljästä tuotantolaitoksesta pienin. Yhtiö kertoo hakevansa tuotannon keskittämisellä kustannussäästöjä ja tuotannon tehostamista.

– Tietenkin meidän työntekijöiden tavoitteena neuvotteluissa oli, että rehuntuotantoa olisi voitu jatkaa Säkylässä, joka on kannattava tehdas. Meillä olisi ollut mahdollisuus ottaa tänne lisää tuotteita valmistukseen ilman isoja investointeja, Ollonqvist kertoo.

Työntekijät saivat huonoja ennusmerkkejä tulevaisuuden suhteen muutama vuosi sitten, kun Säkylän rehutehtaalla lopetettiin ensin juurikasleikkeen kuivaus, ja sen jälkeen, vuonna 2021 naudanrehujen valmistus siirrettiin Kotkan ja Seinäjoen tehtaisiin, mikä vähensi Säkylän työntekijämäärää kahdella ja puolitti siellä tuotettujen rehutonnien määrän.

Hankkijan Säkylän rehutehdas on toiminut viime vuodet erikoisrehutehtaana, joka tekee hevosen rehujen lisäksi jauheisia ja rakeisia kivennäisiä sekä energiarehuja. Osa Säkylän tuotannosta siirretään Turkuun ja Seinäjoelle, mutta valtaosa eli kaksi kolmasosaa siirtyy Kotkaan, jonne siirtyvät hevosrehut ja rakeiset kivennäiset. Jauheisten kivennäisten valmistuksen tekee jatkossa samaan konserniin kuuluva Vilomix Balticin tehdas Latviassa.

Työt Säkylän tehtaalla jatkuvat tehtaan sulkemiseen, eli kesäkuuhun 2024 saakka. Työnantaja on irtisanonut työntekijöiden työsuhteet päättymään 30.6.2024.

Säkylän tehtaan alasajon jälkeen Hankkijalle jää rehutehtaat Seinäjoelle, Turkuun ja Kotkaan, jonne Hankkija aikoo investoida 1,5 miljoonaa euroa muun muassa raaka-ainesiiloihin ja säkityslinjaan. Hankkija kertoo Kotkan rehutehtaaseen syntyvän neljä uutta työpaikkaa.

– Epäilen, ettei kenelläkään meistä ole hinkua lähteä töihin noin kauas omista turvaverkoista. Kotkaan muuttaessa ystävät, toverit, kaverit ja perheet jäisivät niin kauas, Ollonqvist arvioi.

Ollonqvistin mukaan tehtaan alasajolla on vaikutuksia myös muihin paikallisiin toimijoihin, kuten viljelijöihin sekä kuljetusliikkeisiin.

Hankkijan omistaa tanskalainen Danish Agro -konserni, joka toimii Baltiassa ja Skandinaviassa.


Kuva: Hankkija Oy

Liity
jäseneksi