”Haluan olla läsnä ihmisille”

Työsuojeluvaltuutetulla on oikeuksia ja hän voi viedä asioita eteenpäin työntekijöiden puolesta, sanoo työsuojeluvaltuutettu Andrus Uppin.

Kannuslaisen Poutun tuotantolaitoksen työntekijöiden työsuojeluvaltuutettuna on toiminut viimeiset kahdeksan vuotta Andrus Uppin. Työpaikalla on paikallisesti sovittu, että työsuojeluvaltuutetun toimikauden pituus on kahden vuoden sijaan neljä vuotta.

Andrus Uppin on motivoitunut jatkamaan työpaikallaan työsuojeluvaltuutettuna, jos työkaverit niin haluavat.

– Samalla innolla olen valmis jatkamaan. Tässä tehtävässä on mahdollisuus saada aikaiseksi jotain, joka helpottaa ihmisten työntekoa ja arkea työpaikalla.

Hän näkee tärkeänä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin.

– Haluan auttaa ihmisiä, se on ollut aina minulle tärkeää.

Isoksi työsuojelulliseksi haasteeksi Uppin nostaa työntekijöiden jaksamisen.

– Vaikka meillä on koneita, edelleen on paljon nostoja, toistotyötä ja pakkotahtista työtä. Monen on vaikea jaksaa eläkkeelle asti ilman, että kroppa hajoaa.

Uppin pohtii, pitäisikö kehittää uusi tukimuoto, joka mahdollistaisi lyhennetyn työviikon ansiotasoa alentamatta.

Työsuojeluvaltuutettuna Uppin edustaa Poutun tuotantolaitoksen noin 190 työntekijää. Hänen mielestään hyvä työsuojeluvaltuutettu on läsnä edustamilleen ihmisille.

– Pitää olla rohkea, uskaltaa sanoa ja tehdä asioita. Yritän kiertää melkein joka päivä tehtaalla, jotta ihmiset saavat apua, kun he sitä tarvitsevat.

Jokaisella elintarvikealan työpaikalla kannattaa vähintään valita työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varatyösuojeluvaltuutettua.

– Valinnat kannattaa ehdottomasti tehdä sen takia, että työsuojeluvaltuutetulla on oikeuksia ja hän voi viedä asioita eteenpäin työntekijöiden puolesta. Työsuojeluvaltuutettu saa koulutusta ja tietoa. Hän pystyy puuttumaan epäkohtiin työpaikalla, Uppin korostaa.

Hän muistuttaa, että verkostoituminen ja muiden luottamushenkilöiden vertaistuki on työsuojeluvaltuutetulle tärkeää esimerkiksi oman osaamisen lisäämisen ja jaksamisen parantamisen kannalta.


Lue lisää: Työsuojelun luottamushenkilöt valitaan elintarvikealan työpaikoilla työsuojeluvaaleissa marras-joulukuussa

Liity
jäseneksi