”Haluan olla helposti lähestyttävä”

Työsuojeluvaltuutettu Heli Laiho sanoo, ettei mikään työturvallisuuteen liittyvä asia ole liian pieni esille nostettavaksi.

Heli Laiho, 40, aloitti vuoden alussa työntekijöiden työsuojeluvaltuutettuna Saarioisten Huittisten tehtaalla. Edellisen neljän vuoden kauden Laiho oli varavaltuutettuna.

– Olen lähtenyt luomaan näkyvää työsuojelua, Laiho sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että työntekijät tietävät, miten heidän esille nostamiensa asioiden käsittely etenee.

– Pidän ihmiset ajan tasalla asioiden kulusta, vaikka niiden eteneminen tuntuu joskus hitaalta.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävä on pitää työntekijöiden puolia työsuojeluasioissa kuten työturvallisuudessa ja työhyvinvoinnissa. Asiat voivat liittyä vaikka laitteiden käytettävyyteen tai ergonomiaan. Tehtävässä parasta on Laihon mielestä se, kun saa työntekijän esille nostaman asian hoidetuksi työnantajan kanssa.

– Olemme kaikki osa turvallista työympäristöä.

Saarioisten Huittisten tehtaalla valmistetaan salaatteja, salaatinkastikkeita, puuroja, kiisseleitä, hilloja ja marmeladeja. Vakituisia työntekijöitä on sata. Lisäksi määräaikaisia on töissä sesonkien mukaan 10‒100.

Uusien kuunteleminen tärkeää

Laiho toivoo kaikkien kokevan, että hänelle on helppo tulla juttelemaan. Hän on työskennellyt tehtaassa 15 vuotta, joten moni tuntee hänet hyvin. Laiho kannustaa uusiakin työntekijöitä kertomaan työturvallisuuteen liittyvistä havainnoistaan.

– Uusien työntekijöiden kuunteleminen on tärkeää, koska he näkevät työpaikan uusin silmin.

Saarioisten Huittisten tehtaan työntekijöistä lähes kaikki ovat SEL:n jäseniä, mutta työsuojeluvaltuutettu edustaa myös liittoon kuulumattomia.

– Ei ole liian pientä asiaa. Jos työntekijä kertoo huolestaan, asia on niin merkittävä, että siihen pitää puuttua.

Jos jotain on ollut vaarassa sattua, työntekijä tai työnjohtaja tekee asiasta ilmoituksen. Sitten kohteessa järjestetään keskustelu, johon osallistuvat työntekijä, työnantajan edustaja ja työsuojeluvaltuutettu. Yhdessä sovitaan, miten jatkossa toimitaan, jotta vaaratilanne ei toistu.

Laiho voi keskittyä työsuojeluasioihin kolme päivää kuukaudessa. Muun ajan hän työskentelee tuotannossa, jossa keittää hilloja, kiisseleitä ja kastikkeita. Kun työkaverilla on työsuojeluun liittyvää asiaa, Laiho kirjoittaa sen muistiin ja palaa asiaan seuraavana mahdollisena päivänä, jolloin hän saa hoitaa valtuutetun tehtävää.

– Paitsi jos asia on akuutti, silloin puutun siihen tietysti heti.

Kiinnostus työsuojeluun heräsi, kun Laiholle sattui työtapaturma vuonna 2010. Hänen kätensä jäi hillopadan sekoittajan ja seinän väliin. Tänä vuonna Saarioisten tavoite on nolla työtapaturmaa. Työsuojelua tehdään yhteistoiminnassa työnantajan kanssa. Laihon kanssa työsuojeluasioita eteenpäin vievät muut työpaikan työsuojeluedustajat.

Ilolla uutta oppimassa

Elintarvikealalle Heli Laihon innosti oma äiti, joka oli töissä Huittisten Lihapojilla. Kun Heli oli 16-vuotias, hän sai kesätöitä samasta yrityksestä. Samalla hän liittyi ammattiliittoon.

– Äiti antoi minulle paperit ja sanoi, että allekirjoita nämä. Minulle ei koskaan ole ollut epäselvää, kuuluako liittoon vai ei. Työtapaturman satuttua sain liitosta tarvittavan avun, asiat hoidettiin puolestani ja oikeuksistani kiinni pitäen.

Laiho on opiskellut ruokapalvelujen perustutkinnon ammattikoulussa. Sen jälkeen hän pääsi Saarioisille töihin äitiysvapaan sijaiseksi. Työpaikka tuntui omalta jo ensimmäisenä työpäivänä. Laiholla on kuusi vuotta työkokemusta myös Lihajaloste Korpelasta.

– Vuonna 2008 veri veti takaisin Saarioisille ja sillä tiellä olen.

Laiho on suorittanut myös työnantajan järjestämänä elintarvikealan perustutkinnon. Tällä hetkellä työn alla on elintarviketeollisuuden ammattitutkinto.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävät tuovat vaihtelua ja uusien asioiden opiskelua kokeneen työntekijän arkeen. Tukena työssä ovat muut luottamushenkilöt ja muiden Saarioisten tehtaiden työsuojeluvaltuutetut. Toukokuussa Laiho osallistuu SEL:n työsuojelun peruskurssille.

– Jos en olisi tullut valituksi työsuojeluvaltuutetun tehtävään, vaihtoehto olisi ollut vuorotteluvapaalle jääminen. Olisin hakeutunut hommiin hevos- tai lammastilalle, koska kaipasin jotain aivan uutta.

Vapaa-ajallaan Punkalaitumella asuva Laiho liikkuu mielellään metsässä kahden koiran kanssa. Laiho on myös ammattiosastonsa johtokunnan jäsen ja edustaja SEL:n edustajakokouksessa toukokuussa.


Teksti ja kuva: Hanna Hirvonen