Hallituspuolueilta ei tukea nollasopimusten kieltämiseksi

Operaatio Vakiduunin organisoima kansalaisaloite nollatyösopimusten kieltämiseksi on edennyt eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan käsiteltäväksi. Valiokunnan enemmistöltä ei kuitenkaan tullut tukea kansalaisaloitteen tavoitteelle saada parannuksia nollatyösopimuksilla työskentelemään pakotettujen asemaan.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta hylkäsi kansalaisaloitteen tiistaina äänestyksellä.

– Valiokunnan hallituspuolueiden porvarienemmistö esittää vain hurskaita toiveita ja selvityksiä. Näin siitä huolimatta, että valiokunnan mietinnössä myönnetään kaikki kansalaisaloitteen esille nostamat ongelmat, Vakiduuni-aktiivi Mika Kolehmainen sanoo.

Valiokunnassa vähemmistöön jääneet SDP:n, Vasemmistoliiton sekä Kristillisdemokraattien edustajat olisivat halunneet määritellä työaikalaissa vaihtelevan työajan sopimukset niin, että työsopimuksissa ei olisi mahdollista sopia työajaksi pelkästään nolla tuntia tai 0-40 tuntia. Vaihteluväli takaisi aina minimitunnit, jotka työnantaja korvaisi. Äänestyksen valiokunnassa hävinneet puolueet esittivät, että työsopimusta solmittaessa tulisi työaika sopia vastaamaan työntekijän työsuhteen aikana todellisuudessa tehtävää työaikaa.

Nollatuntityöntekijä ja Operaatio Vakiduunin aktiivi Nina Kokkinen syyttää hallituspuolueita EK:n talutusnuorassa kulkemisesta.

– Olen todella pettynyt hallituspuolueiden linjaukseen valiokunnassa. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta ovat EK:n talutusnuorassa, vaikka mietinnössä sanovat allekirjoittavansa nollatuntityöhön liittyvät ongelmat. Hallituspuolueiden mukaan nollatuntityöntekijöitä saa siis jatkossakin käyttää hyväksi työmarkkinoilla, Kokkinen ihmettelee.

Katseet kääntyvät nyt erityisesti perussuomalaiseen työministeri Jari Lindströmiin.

– Kun kävimme ministeriä tapaamassa, oli viesti selvä. Hän haluaa parantaa nollatuntityöntekijöiden asemaa ja tulee tekemään kaikkensa, että asia etenee hallituksessa ja työmarkkinajärjestöjen kanssa, vaikka EK sitä vastustaakin. Mikä on työmiestaustaisen Lindströmin seuraava siirto? Ministerillä on edelleen täydet valtuudet viedä asiaa eteenpäin halutessaan, Kolehmainen ja Kokkinen muistuttavat.

 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö: Nollasopimusten kieltäminen lailla