Hallituksen luottamusäänestys ei vaikuta SEL:n toimiin, lakiluonnos arviointineuvoston käsiteltäväksi

Sipilän hallitus antoi eilen eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta ja irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä. Tänään hallitus sai odotetusti eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 .

Hallitus vakuuttaa ettei tarkoitus ole mahdollistaa mielivaltaista irtisanomista. Työministeri Jari Lindström ei kuitenkaan osannut eilen eduskunnassa sanoa, mikä olisi sellainen syy, josta nykyisen lain mukaan ei voisi irtisanoa, mutta uuden lain mukaan voisi.

Äänestystulos ei vaikuta ammattiliittojen toimiin irtisanomissuojan puolustamiseksi. SEL:n liittohallitus päätti perjantaina, että poliittiset lakot jatkuvat ja laajenevat elintarvikealan työpaikoilla, jos Sipilän hallitus ei vedä pois esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä. SEL tiedottaa perjantaina 26.10.2018 tarkemmin uudesta lakosta ja mitkä työpaikat ovat sen piirissä.

Työ- ja elinkeinoministeriö antoi luottamusäänestyksen jälkeen hallituksen lakiluonnoksen lainsäädännön arviointineuvostolle, joka antaa lausunnon esityksestä ja sen vaikutusarvioinnista. Hallituksen tavoitteena on antaa esitys eduskunnalle marraskuussa.

Eduskunnassa hallituksen esitys käsitellään valiokunnissa. Lakiesitys voi pysähtyä perustuslakivaliokuntaan, sillä sen on arvioitu olevan perustuslain vastainen. Hallituksen esitys loukkaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta asettamalla erikokoisten työpaikkojen työntekijät eriarvoiseen asemaan.

Toinen iso kysymysmerkki on, ehtiikö sote-uudistuksen takia ruuhkautunut sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitellä irtisanomissuojan heikentämiseen liittyvää työttömyysturvan muutosta, jolla irtisanomisesta seuraavaa kolmen kuukauden karenssia eli korvauksetonta aikaa lyhennetään kahteen kuukauteen silloin kun työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.


Lakiluonnos irtisanomissuojan heikentämisestä alle 10 hengen yrityksissä

Lue lisää, miksi puolustamme irtisanomissuojaa: www.selry.fi/irtisanomissuoja