Greenfood lopettaa Greendelin tuotantolaitoksen Lahdessa ja ulkoistaa Salicon keräilyn Helsingissä

Greenfood lakkauttaa Greendelin tehtaan Lahdessa ja siirtää sen tuotannon Helsinkiin Salicon tehtaaseen, jonne tehdään tilaa ulkoistamalla keräily. Lähes 60 ihmistä irtisanotaan, mutta osalle järjestyy uusi työ konsernista.

Greenfood sulkee Greendeli Oy:n Lahden tuotantolaitoksen ja aikoo irtisanoa koko henkilöstön, lähes 35 ihmistä. Heistä työntekijöitä on reilut 30. Valmisleipien tuotanto on tarkoitus siirtää Lahdesta jo ensi kesänä samaan konserniin kuuluvan Salico Oy:n Helsingin tuotantolaitokselle, jonne tehdään tilaa uusille tuotantolinjoille ulkoistamalla keräilytoiminnot LTP Groupille. Greendeli-tuotemerkin tuotteista salaatit on jo tällä hetkellä valmistettu Helsingin Kivikossa.

Lahden Villähteellä sijaitsevan Greendelin tuotantolaitoksen työntekijät toivoivat toisenlaista lopputulosta yhteistoimintaneuvotteluille, jotka tulivat työntekijöille joulun alla täytenä yllätyksenä.

– Olemme surullisia työnantajan päätöksestä lopettaa Lahden tuotantolaitos. Meillä on ollut täällä Lahdessa toimiva tuotanto ja hyvä työyhteisö. Olisimme halunneet jatkaa työtämme, Greendelin työntekijöiden pääluottamusmies, tuotantotyöntekijä Peggy Ong-Huhtamäki kertoo.

Greendelin liikevaihto on ollut viime vuosina kasvussa ja se oli 9,6 miljoonaa euroa vuonna 2020. Yhtiön toiminta on kuitenkin ollut tappiollista viimeiset kolme vuotta.

Työnantaja ei ole vielä irtisanonut työntekijöitä Lahdessa. Työnantaja on jo kertonut ilmoittavansa myöhemmin Salicolla Helsingissä mahdollisesti aukeavista työpaikoista, joita irtisanotut voivat hakea.

– Veikkaan, että moni meistä ei pysty siirtymään työpaikan perässä Helsinkiin. Työmatka on lähes sata kilometriä yhteen suuntaan, se on pitkä ja kallis matka näillä palkoilla, Ong-Huhtamäki sanoo.

Ulkoistamisen seurauksena Salico irtisanoo koko keräilynsä henkilöstön Helsingissä, yhteensä 23 ihmistä, joista yksi on toimihenkilö. Työntekijöistä neljä on ollut osa-aikaisia.

– Työnantajan päätös ulkoistaa keräily oli meille pettymys. Olisimme halunneet pitää keräilyn omana toimintana. Tämä ei ollut reilu päätös keräilytyöntekijöille. He ovat tehneet hyvää työtä, mutta nyt he joutuvat joko uusiin tehtäviin tai siirtymään töihin uudelle työnantajalle. Jos jotain hyvää pitää hakea, toivon että tämä päätös turvaa työpaikkamme, Salicon työntekijöiden pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jari Heiskanen sanoo.

Salico tarjoaa kaikille irtisanotuille työntekijöille mahdollisuutta siirtyä talon sisällä keräilystä joko tuotantoon tai logistiikkaan. Lähettämötoimintojakin Salicon Helsingin tuotantolaitokseen jää, mutta aiempaa pienimuotoisempana, sillä keräilytyö tehdään LTP:n tiloissa Vantaalla.

Pääluottamusmies toivoo, että kaikki irtisanottavat saavat halutessaan jatkaa keräily- ja lähettämätyössä, jos eivät talon sisällä, niin samassa konsernissa tai LTP:lla.

Salico Oy ja Greendeli Oy ovat osa ruotsalaista Greenfood-konsernia, jonka suurin omistaja on Nordic Capital -pääomarahasto. Greendeli tunnettiin aiemmin nimellä Härmän SnackPoint Oy.

Vuonna 2020 Greenfood sulki Salicon alkuperäisen tuotantolaitoksen Juvalla ja irtisanoi 103 ihmistä. Juvan tuotanto siirrettiin Salicon Helsingin tuotantolaitokselle, jonka Salico osti Apetitiltä vuonna 2019.

Greendelin Lahden tuotantolaitoksen sulkemisen jälkeen Greenfood-konsernille jää Suomeen Salico Oy, jolla on yksi tuotantolaitos Helsingin Kivikossa sekä Satotukku Oy ja Picadeli Finland Oy.

– Toivon todella, että isot mullistukset ovat nyt takanapäin ja edessä ovat rauhallisemmat ajat ja saamme työrauhan tontille, Heiskanen toteaa.