Fronerin Turengin jäätelötehtaalla irtisanomisuhka

Froneri Finland ilmoitti tiistaina aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön vähentämiseksi. Irtisanomisuhan alla on yhdeksän ylempää toimihenkilöä, yhdeksän toimihenkilöä ja 17 työntekijää. Neuvottelut alkavat ensi tiistaina ja kestävät kuusi viikkoa.

Fronerin työntekijöiden pääluottamusmies Martti Virtaselle yt-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä, mutta se, kuinka isoa työntekijäporukkaa kutsu koski, tuli puun takaa. Fronerin Turengissa sijaitsevalla jäätelötehtaalla työskentelee noin sata työntekijää. Irtisanomisuhan alla on siis lähes viidesosa tehtaan väestä, mikä on Virtasen mukaan paljon.

– On se kova juttu. Huolestuttaa, kuinka pärjäisimme pienemmällä porukalla, varsinkin, kun on ollut puhe kasvattaa tuotantovolyymia entisestään, Virtanen sanoo.

Turengin jäätelötehtaan omistus siirtyi 2004 Valiolta Nestlélle ja Nestléltä Fronerille vuosi sitten. Sinällään tehtaalla ollaan oltu uuteen työnantajaan tyytyväisiä. Suhteet yhtiön johtoon ovat hyvät ja luottamusmiehen on annettu tehdä työtään, toisin kuin joillain muilla ulkomaalaisomisteisilla työpaikoilla. Turengin tehdas on ainoa Fronerin tehdas Pohjoismaissa.

Jäätelötehtaan edellisistä yt-neuvotteluista on vierähtänyt jo useita vuosia. Virtasen mukaan työnantaja on antanut yt-neuvotteluille syyksi toimintojen uudelleenorganisoinnin.

– Yhtiön kustannusrakenne on raskas. Työnantajan tarkoituksena on keventää toimintatapoja, Virtanen arvioi.

Virtanen uskoo, että myös viime kesän kylmät säät vaikuttavat yt-tarpeeseen.

Virtanen painottaa, ettei irtisanomisuhka välttämättä toteudu työnantajan arvioimassa laajuudessa. On myös mahdollista, että toimenkuvia muutetaan, mutta Virtanen korostaa, että tässä vaiheessa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Yksi näköpiirissä oleva mahdollisuus on, että yhtiö lisää nollatuntisopimuslaisten ja määräaikaisissa työsuhteissa olevien käyttöä.

– Nyt kun olemme Suomen ainoa yksikkö, olemme maakohtaisesti vastuussa omasta tekemisestämme. Itsenäisyydessä on omat hyvät ja huonot puolensa. Nyt, kun tulos ei ole ollut odotettu, saamme itse korjata asian, ja se realisoituu näin, Virtanen sanoo.