Fazerin Korian tehtaalla ulosmarssi protestina 64 ihmisen irtisanomiselle

Fazerin Korian tehtaan työntekijät ovat marssineet ulos protestiksi työnantajan päätökselle siirtää kaurajuomien valmistus Ruotsiin ja irtisanoa 64 ihmistä.

Fazerin Korian tehtaan henkilöstöä on marssinut tänään kello 12 ulos työpaikaltaan vastalauseena Fazerin päätökselle siirtää kaurajuomien valmistus Korialta Ruotsiin ja irtisanoa 64 ihmistä. Työntekijät palaavat takaisin töihin perjantaina kello 6 alkaen.

Ulosmarssiin osallistuu Fazerin Korian tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kaarina Kaarlenpojan tietojen mukaan valtaosa henkilöstöstä.

– Työntekijöiden näkemyksillä ei ollut toivottua vaikutusta päätökseen, joten osasimme odottaa Fazerin ratkaisua. Kyllä tämä vetää meidät kaikki hiljaisiksi. On surua työnsä menettävien kollegoiden vuoksi, mutta myöskään jäljelle jäävillä työntekijöillä ei ole enää yhtään tulevaisuudenuskoa jäljellä. Meiltä loppui toivo sekä kärsivällisyys työnantajaa kohtaan, Kaarlenpoika sanoo.

Fazer tiedotti tänään siirtävänsä kaurajuoma- ja ruuanlaittotuotteidensa valmistuksen Korialta Ruotsiin Tingsrydin tehtaalleen vaiheittain syksyyn 2024 mennessä.

Fazer irtisanoo Korian tehtaaltaan enintään 64 ihmistä, joista 34 työskentelee SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä. Irtisanottavista 28 työskentelee MVL:n tai Ammattiliitto Pron työehtosopimuksella. Ylempiä toimihenkilöitä irtisanottavista on kaksi.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on pettynyt Fazerin päätökseen siirtää tuotantoa Ruotsiin.

– Fazerin irtisanomiset ovat iso menetys paitsi irtisanottaville ihmisille, myös kova isku koko Kouvolan alueen työllisyydelle. Olemme pettyneitä Fazerin päätökseen ulosliputtaa kaurajuomien tuotanto Ruotsiin. Kotimaista työtä tukevien kaurajuomien ystävien pitää jatkossa olla tarkkana, että he valitsevat Suomessa valmistetun kaurajuoman kaupan hyllystä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Muutosneuvottelut koskivat 133 Suomessa kasvipohjaisten juomien organisaatiossa työskentelevää fazerilaista, joista 123 työskenteli Korian tehtaalla. Lokakuussa Fazer arvioi irtisanottavien määräksi 93.

– Oma oloni on väsynyt ja turta. Meitä on moukaroitu koko vuosi muutosneuvotteluilla, Fazerin Korian tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kaarina Kaarlenpoika toteaa.

Helmikuussa Fazer päätti lopettaa Korian tehtaan meijeriliiketoiminnan ja irtisanoi 82 ihmistä. Irtisanotut olivat hädin tuskin ehtineet syksyllä portista ulos, kun tehtaalla alkoivat uudet muutosneuvottelut. Työpaikan ovi on käynyt muutosneuvotteluiden jälkeen tiuhaan, kun henkilöstöä on lähtenyt kävelemään, mikä selittää lokakuun arviota vähäisempää irtisanomismäärää.

Pääluottamusmiehen mukaan irtisanomiset astuvat voimaan kolmessa erässä: Ensimmäisiltä työt loppuvat huhtikuun 2024, seuraavilla syyskuun ja viimeisillä joulukuun 2024 loppuun mennessä.

Muutosten jälkeen Fazerin Korian tehtaaseen jää enää kaurapohjaisten gurttien ja välipalojen valmistus ja koko tehtaan henkilöstömäärä supistuu 40:een.

Fazerin tiedotteen mukaan kaurajuoma- ja ruuanlaittotuotteiden valmistuksen siirto Korialta Tingsrydin tehtaalle ”tehostaa toimintaa, varmistaa kilpailukykyä kasvipohjaisten juomien liiketoiminnassa ja lisää fokusta molemmissa tehtaissa”.

Korian tehdas tuli Fazerin omistukseen vuonna 2019, kun se osti sen Kaslinkilta.

Liity
jäseneksi