Fazerin Karkkilan tehtaan työntekijöiden työpaikoista vaarassa joka kolmas

Fazer Makeiset aloittaa Karkkilan tehtaallaan yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa enintään kahdeksan työntekijän työsuhteen päättämiseen. Työntekijöitä tehtaalla on tällä hetkellä 26, joten pahimmillaan työpaikoista lähtisi joka kolmas.

Suomen ainoa purukumitehdas ja muitakin ksylitolituotteita valmistava Fazerin Karkkilan tehdas on pyörittänyt myös Fazerin verkkokaupan, Fazer Storen, pakkaus- ja lähetystoimintaa. Verkkokaupan myynti on kasvanut viimeisen vuoden aikana merkittävästi, ja esimerkiksi tämän vuoden alkupuoliskolla kasvua on ollut edellisvuoteen nähden 300 prosenttia. Viime vuonna Karkkilan tehtaalle palkattiin kolme uutta työntekijää.

Nyt Fazer suunnittelee verkkokaupan operatiivisten toimintojen ulkoistamista ja aloittaa sen takia yt-neuvottelut. Työnantajan tavoitteena on ”verkkokaupan toimitusketjun toiminnan selkeyttäminen ja tehtaan tuotannon harmonisoiminen yleistä markkinatilannetta vastaavaksi”.

Työntekijöiden pääluottamusmies Kyösti Grefve on yllättynyt ja pettynyt työnantajan suunnitelmien mittakaavasta sekä ajankohdasta. Karkkilan yksiköllä on mennyt taloudellisesti hyvin, ja tulospalkkioitakin on työntekijöille maksettu viime vuoden työn perusteella. Toimintaa on tehostettu matkan varrella, mutta nykyinen henkilöstömäärä on vielä sellainen, että sillä pystyy työt hoitamaan.

– Meiltä on hävinnyt tuotannosta kymmenessä vuodessa yli 15 työntekijää, vaikka tuotantomäärä on pysynyt samana. Kahdeksan ihmisen vähentäminen nyt olisi niin iso paukku, että se halvaannuttaisi koko toiminnan. Tätä emme purematta niele, Grefve sanoo.

Neuvottelut alkavat maanantaina 11.5.2020 ja kestävät arviolta kaksi viikkoa. Verkkokaupan operatiivinen toiminta voisi siirtyä Karkkilasta pois jo ensi kesän aikana.

Työntekijät ovat valmiita taistelemaan työpaikkojensa puolesta ja he aikovat vaatia työnantajalta suunnitelmien pohjana olevat taloudelliset selvitykset.

– Tavoitteemme on pitää irtisanottavien ihmisten määrä niin pienenä kuin mahdollista tai korvata irtisanomiset lomautuksilla. Meillä on myös kehitysideoita pakkaamon toimintaan, jos työnantaja vaan on valmis kuuntelemaan, Grefve kertoo.

Fazerin Karkkilan tehtaan kokonaishenkilöstömäärä on tällä hetkellä noin 30 toimihenkilöt mukaan luettuna. Huhtikuun lopulla päättyneissä Fazer Makeisten yt-neuvotteluissa, joiden tavoitteena oli yhtenäistää Fazerin makeisliiketoiminnan tuotekehityksen ja toimitusketjun yhteistyötä ja yhtenäistää tehtaiden organisaatiorakennetta, Karkkilan yksiköstä irtisanottiin kaksi toimihenkilöä ja yhden toimihenkilön työpiste siirrettiin Vantaalle. Heti, kun uudesta organisaatiosta oli tiedotettu toukokuun alussa, ilmoitettiin uusista yt-neuvotteluista Karkkilan tehtaalla.

Verkkokaupan operatiivinen toiminta on työllistänyt pääluottamusmiehen mukaan viime aikoina useita moniosaajatyöntekijöitä kahdessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa ja lisäksi viikonloppuisin on tehty ylitöitä.

Lähes 13 vuotta tehtaalla työskennelleen pääluottamusmiehen mukaan ksylitolituotteiden menekki on pysynyt tasaisena viime vuodet ja lähiaikoina markkinoille on tulossa uusia tuotteita. Hän korostaa myös ksylitolin valmistuksen osaavan työvoiman arvoa Fazerille.

– Onko yhtiön arvojen mukaista viedä töitä pois, kun niitä on, Grefve kysyy.

Fazer Makeisilla on tehtaat Karkkilan lisäksi Lappeenrannassa ja Vantaalla.

Lisätiedot: pääluottamusmies Kyösti Grefve, p. 044 074 4870