Fazer sulkee Oulun leipomon, työt loppuvat 83 ihmiseltä

Fazerin Oulun leipomon tammikuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet työntekijöiden vastustuksesta huolimatta työnantajan päätökseen sulkea leipomo syyskuussa.

Työt loppuvat kaikilta leipomon 83 fazerilaiselta, joista 74 työskentelee SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä. Irtisanomiset astuvat voimaan 1. huhtikuuta ja työsuhteet loppuvat vaiheittain työntekijän irtisanomisajan kestosta riippuen.

Oulun leipomossa on valmistettu muun muassa ruis- ja kaura- sekä ohutta reissumiestä, ruispuikulaa ja erilaisia juuresleipiä. Niiden valmistus tulee siirtymään pääluottamusmies Kai Kyllisen mukaan vaiheittain Fazerin leipomoihin Lahteen ja Vantaalle, joissa on reissumies- ja puikulalinjastot jo olemassa.

Työnantajan sulkemissuunnitelmat tulivat työntekijöille tammikuussa yllätyksenä ja lopetuspäätös oli iso pettymys.

– Kyllä se kypsyttää, kun hyvin toimiva yksikkö lakkautetaan, Kai Kyllinen sanoo.

Fazer perustelee ratkaisuaan pakatun leivän kulutuksen pienentymisellä ja kaupoissa leivottujen ja paistettujen tuotteiden lisääntyneellä suosiolla. Fazer aikoo lisätä kauppojen sisällä toimivien myymäläleipomoiden määrää nykyisestä 65:stä.

Fazer lupaa auttaa irtisanottuja työllistymään uudelleen joko ”konsernin sisällä tai ulkopuolisissa yrityksissä”.

– Jokaiselle työntekijälle tehdään täällä henkilökohtainen työllistymissuunnitelma joko muihin Fazer-konsernin työtehtäviin tai talon ulkopuolelle, Kyllinen kertoo.

Pääluottamusmies aikoo myös itse soittaa Oulun seudun yrityksiin ja kertoa, että nyt olisi hyvää työvoimaa saatavilla.

Fazerin lopettamispäätös on kova isku koko Oulun alueen leipomoalalle ja työpaikoille. Parin vuoden sisällä leipomoalalta on Oulussa kadonnut lähes 200 työpaikkaa, kun vuosi sitten Antellin leipomon sulkeminen vei jo työt sadalta ihmiseltä.

SEL tuomitsee toimivan leipomon kiinni laittamisen ja työntekijöiden irtisanomiset.

– Fazerin päätös on valitettava ratkaisu ja suuri pettymys meille. Jokainen työpaikan menetys on liikaa. Toivomme, että Oulun seudulle syntyy nyt uusia leipomoalan työpaikkoja, jotta työttömäksi jäävät ammattitaitoiset työntekijät löytävät töitä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.