Fazer sulkee Karkkilan tehtaansa, 15 työntekijää irtisanottu

Fazer ilmoitti viime viikolla sulkevansa Karkkilan tehtaansa jo ensi vuoden alkuun mennessä. Ksylitolipastillien ja -purukumien tuotanto siirretään Lappeenrannan tehtaalle, jonne ei olla näillä näkymin rekrytoimassa tuotannon siirron takia uusia työntekijöitä.

Elokuussa alkaneiden yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä oli tehtaan koko henkilöstö, 22 vakituisessa työsuhteessa olevaa ja viisi tarvittaessa töihin kutsuttavaa työntekijää. Neuvottelut johtivat yhteensä 15 työntekijän työsuhteen päättymiseen. Kaikki tuotannon ja kunnossapidon työntekijät saivat irtisanomisilmoituksen. Toimihenkilöistä ja ylemmistä toimihenkilöistä osa sai pitää työpaikkansa ja he siirtyvät töihin Fazerin muihin yksiköihin.

– Sulkemispäätös on meille iso pettymys, vaikka neuvotteluissa olikin alusta asti selvää, ettei työnantaja edes halua etsiä keinoja tuotannon jatkamiseen Karkkilassa, tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kyösti Grefve kertoo.

Fazer on luvannut ilmoittaa muissa yksiköissä auki olevista työpaikoista, joita irtisanotutkin voivat hakea.

– Karkkilassa on aika vähän mitään töitä tarjolla. Nähtäväksi jää, kuinka moni pystyy lähtemään töiden perässä muualle. Aivan liian helppoa ja halpaa ihmisten irtisanominen Suomessa ainakin on, Grefve toteaa.

Fazer aikoo panostaa ksylitolituotteiden tuotekehitykseen. Fazerin mukaan tämä vaatii tuotannon siirtämistä Lappeenrantaan, sillä Karkkilan tehtaalla ei ole samanlaisia kehitysmahdollisuuksia kuin Lappeenrannassa.

Työnantajan ilmoitus aloittaa yt-neuvottelut tehtaan lopettamiseksi tuli elokuun viimeisellä viikolla työntekijöille täytenä yllätyksenä ja järkytyksenä. Työntekijät protestoivat työpaikkojensa puolesta marssimalla tiedotustilaisuuden jälkeen ulos, ja jäämällä kahdeksi päiväksi kotiin.

Fazer osti Karkkilan tehtaan marraskuussa 2007 Fennobon Oy:ltä. Suomessa valmistetaan purukumia vain Karkkilassa ja vuodenvaihteen jälkeen siis vain Lappeenrannassa.

Lisätiedot: pääluottamusmies Kyösti Grefve, p. 044 074 4870