Fazer aikoo sulkea Oulun leipomon, irtisanomisuhan alla 83

Fazer aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Oulun leipomonsa lopettamiseksi ja sen toimintojen siirtämiseksi muihin leipomoihin. Neuvottelut koskevat kaikkia Oulun leipomon 83 työntekijää, joista toimihenkilöitä on kahdeksan ja ylempiä toimihenkilöitä yksi. Leipomon toiminta aiotaan lopettaa ensi syksynä.

Työntekijöille leipomon sulkemissuunnitelmat tulivat täytenä yllätyksenä ja järkytyksenä aamupäivän tiedotustilaisuudessa.

– Tunnelmat työpaikalla eivät ole kovin häävit tällaisen yllätyksen jälkeen. Meillä on pohjoisessa mennyt hyvin ja tuotantomäärät ovat pysyneet samoina. Harmittaa, että työnantaja haluaa silti siirtää kaiken tuotannon etelään, Fazerin Oulun leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Kai Kyllinen toteaa.

Ensimmäinen neuvottelupäivä on ensi viikon tiistaina. Työntekijät lähtevät neuvotteluihin katsomaan, onko päätös jo tehty vai onko mahdollista saada neuvoteltua leipomon toiminta jatkumaan ja työpaikat säilymään Oulussa.

– Viime vuosi oli paras vuosi pitkään aikaan Fazer Leipomoilla, tätäkään lopettamispäätöstä ei olisi ollut mikään pakko tehdä nyt. Päätöksistä puuttuu inhimillisyys. Meidän työntekijät ovat aika nuorta porukkaa, kaikilla on vielä paljon työvuosia edessä, eivätkä leipomoalan työllisyysnäkymät ole Oulun seudulla hyvät, Kyllinen sanoo.

Fazer ei lupaa kaikille töiden jatkumista lähialueen myymäläleipomoissa.

– Mikäli Oulun leipomon sulkemiseen päädyttäisiin, haluamme edesauttaa työntekijöiden mahdollisuuksia työllistyä uudelleen. Tulemme tekemään yhteistyötä alueen työvoimahallinnon kanssa ja pyrimme tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan työtä myös muista Fazerin leipomoista, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström kertoo Fazerin tiedotteessa.

Fazer perustelee leipomon sulkemista pakatun leivän kulutuksen pienentymisellä. Fazerin mukaan kaupoissa leivottujen ja paistettujen tuotteiden suosio on kasvanut ja Fazer aikookin kasvattaa myymäläleipomoidensa määrää voimakkaasti. Tiedossa ei tosin ole, onko Oulun seudulle tulossa enää uusia myymäläleipomoita.

– Meillä on nyt 64 myymäläleipomoa Suomessa, joissa työllistämme 450 henkilöä. Vuonna 2021 myymäläleipomoita on arviolta 100 ja työntekijöitä jo 600. Samanaikaisesti joudumme sopeuttamaan liiketoimintaamme, koska pakattua leipää ostetaan vähemmän. Myös materiaali- ja energiakustannukset ovat jatkaneet nousuaan, eikä kustannusvaikutuksia ole mahdollista siirtää hintoihin täysimääräisesti, Hellström sanoo.

SEL tuomitsee Fazerin suunnitelmat lopettaa Oulun leipomo.

– Toivomme, että Fazer miettisi vielä, kannattaako luovuttaa pakatun leivän markkinoita pohjoisessa kilpailijoille sulkemalla hyvin toimiva leipomo, jossa on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö. Toivottavasti yt-neuvotteluissa löydetään ratkaisut, joilla leipomo ja työpaikat pysyvät Oulussa. Lopettamispäätös olisi jälleen kova isku Oulun alueelle, josta vuosi sitten hävisi jo sata leipomotyöpaikkaa Antellin suljettua leipomonsa, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Fazerilla on Oulun lisäksi leipomot Vantaalla, Lahdessa sekä Lappeenrannassa. Lisäksi Fazerilla on 64 päivittäistavarakauppojen sisällä toimivaa myymäläleipomoa. Fazer Leipomot työllistää Suomessa yhteensä noin 1600 ihmistä.