Fazer aikoo lopettaa meijeritoiminnan Korian tehtaallaan: 95 työpaikkaa uhattuna

Lähes sadan ihmisen työpaikka on uhattuna, kun Fazer suunnittelee lopettavansa meijeritoiminnan kokonaan Korian tuotantolaitoksellaan elokuussa.

Fazer ilmoitti tänään aloittavansa koko henkilöstöä eli 226 ihmistä koskevat muutosneuvottelut Korian tehtaallaan meijeriliiketoiminnan lopettamiseksi. Työnantajan arvion mukaan vähennystarve koskisi enintään 95 vakituista työsuhdetta, joista 77 olisi tuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä sekä loput 18 toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä.

Jos Fazerin suunnitelma toteutuu, Korian tehtaalla Kouvolassa valmistetaan jatkossa vain kaurajuomia ja muita kaurapohjaisia tuotteita. Meijeriliiketoiminnan mahdollinen lakkauttaminen ajoittuisi tämän vuoden elokuuhun.

Tunnelmat henkilöstön keskuudessa Fazerin Korian tehtaalla ovat synkät, mutta toistaiseksi rauhalliset.

Muutosneuvottelut alkavat ensi maanantaina ja niiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa.

– Lähdemme neuvotteluihin kuuntelemaan, mitä työnantaja esittää. Tavoitteemme neuvotteluissa on, että mahdollisimman harva työntekijä menettää työpaikkansa. Meillä on täällä paljon ihmisiä samoista perheistä ja työnantajan on kannettava vastuunsa, etteivät molemmat joudu työttömäksi, Fazerin Korian tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kaarina Kaarlenpoika kertoo.

Työnantajan tiedotteen mukaan Fazer-konsernissa avoimena olevia työpaikkoja tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, joita mahdollinen irtisanominen tulisi koskemaan.

Fazer perustelee suunnitelmiaan lopettaa meijeriliiketoiminta sillä, että se on pieni toimija Suomen meijeriteollisuudessa ja valmistaa tällä hetkellä pääosin private label -tuotteita eli kaupan omia merkkejä.

– Pienen mittakaavan meijerinä emme ole kilpailukykyinen toimija, ja viimeaikainen inflaatiokehitys on lisännyt kannattavuushaasteitamme entisestään. Korian tehtaan toiminnan tehostaminen on välttämätöntä kilpailukykymme varmistamiseksi. Meijeritoiminnan lakkauttaminen mahdollistaisi meille keskittymisen kasvipohjaiseen ydinliiketoimintaamme, jossa Korian tehtaalla on tulevaisuudessa tärkeä rooli, Fazerin Non-dairy & Dairy-liiketoiminnasta vastaava johtaja Kati Rajala sanoo.

Maidon Korian meijeriinsä Fazer on ostanut noin 20 tuottajalta Etelä-Suomesta ja Kaakkois-Suomesta.

Korian tuotantolaitos tuli Fazerin omistukseen vuonna 2019, kun se osti Kaslinkin osana strategiaansa, jossa tavoitteena on tulla Pohjois-Euroopan johtavaksi kasvipohjaisten tuotteiden valmistajaksi.