Escamar Seafood sulkee Kuopion tehtaan ja irtisanoo 68 ihmistä

Escamar Seafood lopettaa kokonaan toimintansa Suomessa ensi kevään aikana, sulkee Kuopion tehtaansa ja irtisanoo 68 ihmistä.

Norjalaisen kalajätti Insula AS:n omistama Escamar Seafood Oy tiedotti joulukuun ensimmäinen päivä, että yhtiön koko toiminta ajetaan hallitusti alas ensi kevään aikana ja koko henkilöstö irtisanotaan. Työpaikkansa menettää 68 ihmistä, joista 55 on työskennellyt SEL:n työehtosopimuksella Escamar Seafoodin tehtaalla Kuopiossa.

– Osasimme odottaa tätä, mutta silti tehtaan lopettamispäätös järkytti, kun se konkretisoitui. Meidän porukka on tosi mukavaa. Olemme olleet kuin yhtä perhettä. Työpaikkojen menettämisen lisäksi harmittaa, että tiivis työyhteisömme hajoaa, Escamar Seafoodin Kuopion tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Mirka Huovila sanoo.

Ensimmäiset irtisanomisilmoitukset on jaettu jo tällä viikolla. Pisimmät irtisanomisajat ovat kuusi kuukautta.

Viime vuonna Escamar Seafood teki 86 miljoonan euron liikevaihdolla 2,6 miljoonaa euroa tappiota ja vuonna 2021 tappiota syntyi 2,4 miljoonaa euroa. Escamar Seafoodin Kuopion tehtaalla tuotantoa jatketaan tammikuun 2024 loppuun saakka. Yritys on kertonut hoitavansa kaikki velvoitteensa ennen toiminnan lopettamista.

Yhtiön tiedotteen mukaan omistaja Insula AS on rahoittanut ja pääomittanut yritystä. Escamar Seafood ei ole kuitenkaan pystynyt kääntämään liiketoimintaansa kannattavaksi, vaikka yrityksessä on tehty tehostamis- ja säästötoimia sekä neuvoteltu uusia sopimuksia asiakkaiden ja toimittajien kanssa. Taloudellista ahdinkoa on lisännyt myös kalatuotteiden kysynnän lasku kohonneiden kuluttajahintojen vuoksi sekä kalanjalostuksen ylikapasiteetin aiheuttama voimakas hintakilpailu markkinoilla.

Tehtaan kohtalosta käytiin loka-marraskuussa muutosneuvottelut, jossa vaihtoehtoina oli Escamar Seafood Oy:n toiminnan lakkauttaminen osittain tai kokonaan. Yritys etsi neuvotteluiden aikana ratkaisuja toiminnan jatkamiseksi esimerkiksi omistusjärjestelyiden kautta.

– Neuvottelut olivat raskaat, mutta niistä jäi tunne, että kaikki kivet käännettiin. Toivoimme, että jostain olisi löytynyt uusi omistaja tai uusia yhteistyökumppaneita, joiden avulla olisimme voineet jatkaa, mutta sellaista ei nyt löytynyt, Huovila toteaa.

Työntekijät miettivät nyt tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Osa varmasti lähtee opiskelemaan ja suurin osa alkaa etsimään uusia töitä. Muutama pääsee eläkeputkeen. Toivon, että kaikille löytyy uusi työpaikka tai opiskelupaikka, Huovila sanoo.

Escamar Seafood syntyi, kun Apetit Oyj myi kesällä 2017 kalaliiketoimintansa norjalaiselle Insula AS:lle, jolle siirtyi kaupassa Apetit Kalan kalanjalostustoiminta Kuopiossa. Marraskuussa uusi yritys sai nimen Escamar Seafood Oy. Escamar Seafoodin Kuopion tuotantolaitoksella käsiteltiin 3 600 tonnia kalaa vuonna 2022. Kalatehtaan juuret ulottuvat vuoteen 1992, jolloin sen toiminta alkoi Kuopion Kalatukku -nimellä.

Kuva: Jaakko Heiskanen/Savon Sanomat

Liity
jäseneksi