Escamar Seafood irtisanoo kolme ja lomauttaa 20 Kuopiossa

Escamar Seafood on irtisanonut kolme ja lomauttaa noin 20 työntekijää Kuopion kalatehtaallaan.

–Yritimme neuvotteluissa muuttaa irtisanomiset lomautuksiksi, mutta emme päässeet asiassa sopimukseen. Tunnelma ei ole työpaikalla katossa. Olo on vähän sellainen kuin odottaisi seuraavaa iskua ja keneen luoti tällä kertaa osuu, Escamar Seafoodin työntekijöiden pääluottamusmies Kirsi Turunen kertoo.

Eilen päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden syyksi kerrottiin tuotevalikoiman pienentäminen, joidenkin tuotteiden valmistus lopetetaan kokonaan.

Tehtaalla käytiin viime keväänä yt-neuvottelut, joissa irtisanottiin 10 työntekijää ja lisäksi lomautettiin.

– Keväällä ulosmarssimme työpaikalta, kun työnantaja ei ottanut irtisanomisissa riittävällä tavalla vapaaehtoisia lähtijöitä huomioon. Tälläkään kertaa kaikkia vapaaehtoisia ei huomioitu, Turunen sanoo.

Lomautukset tulevat kestämään 1-4 viikkoa. Ensimmäiset lomautukset alkavat jo 30. tammikuuta. Pääsiäisen jälkeen on toinen, kahden viikon, lomautusjakso.

Työntekijöiden huoli tehtaan ja loppujen työpaikkojen tulevaisuudesta on suuri.

– Meillä on irtisanottu 13 työntekijää alle vuodessa ja lomautettu noin 30 työntekijää. Näiden neuvotteluiden jälkeen miettii, onko parempaa huomista tulossa, Turunen toteaa.

Apetit myi viime kesäkuussa enemmistöosuuden Apetit Kala Oy:stä norjalaiselle Insula AS:lle, jääden itse vähemmistöomistajaksi 20 prosentin osuudella. Kaupan vahvistuttua yhtiön nimeksi tuli Escamar Seafood Oy 1.11.2017.

Escamar Seafood valmistaa kalatuotteita tällä hetkellä Apetit-tuotemerkillä. Norjalaisella omistajalla on suunnitelmia kehittää toimintaa. Siitä, mitä tuotemerkkejä tai tuotteita suunnitelmat pitävät sisällään, ei ole työntekijöille vielä tiedotettu.

– Kaikki on vielä aika alussa. Toivon, että yhtiö saisi pidettyä ne asiakkuudet, mitä meillä nyt on ja lisättyä tuotantoa Kuopiossa. Kun tuotteita pitää tarjota kaupoille puoli vuotta ennen niiden myyntiin tuloa, niin meillä menee väistämättä vuosi ennen kuin voimme odottaa töiden lisääntyvän täällä, Turunen ennakoi.

Kuopion tehtaalla on tällä hetkellä 53 työntekijää, joista kaksi on opintovapaalla. Lisäksi toimihenkilöitä on noin 20, joten Escamar Seafoodin kokonaishenkilöstömäärä on irtisanomisten jälkeen noin 70.