Eromangan leipomo konkurssiin, toiminnalle haetaan jatkajaa

Perinteikäs helsinkiläinen kotileipomo Eromanga Oy on asetettu konkurssiin Helsingin käräjäoikeudessa 9.9.2020. Konkurssihakemuksen käräjäoikeudelle jätti verottaja 27.8.2020.

Yrityksen työntekijöille asiasta tiedotettiin sen jälkeen, kun Kauppalehti oli uutisoinut konkurssihakemuksesta 30.8.2020.

– Tällä hetkellä leipomon puolella on työskennellyt viisi ja kahvilan puolella kolme ihmistä. Koronan takia osa henkilöstöstä on ollut lomautettuna, ja yksi osa-aikainen kahvilan myyjä irtisanottiin. Myös viime kesä meni aiempia kesiä pienemmällä miehityksellä, kertoo Eromangan leipomossa työskennellyt työntekijä.

Eromangalla on ollut talousvaikeuksia jo ennen koronavirusepidemiaa, joten myynnin hiljennyttyä voimakkaasti koronan takia, ei konkurssihakemus tullut työntekijöille yllätyksenä. Yrittäjä Anja Snellman kertoi eilen Helsingin Sanomissa tiloihin tehtyjen remonttien tuoneen myös taloudellista kuormaa.

Konkurssihetkellä yrityksen palveluksessa oli 11 työntekijää, joiden työsuhteet konkurssipesä saman tien irtisanoi päättymään 23.9.2020.

Eromangan leipomo ja myymälä-kahvila sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa Kaartinkaupungissa Kasarmitorin kupeessa. Leipomon tuotteita on ollut myynnissä myös jossain pääkaupunkiseudun ruokakaupoissa. Vuonna 1946 perustettu Eromanga on tullut tunnetuksi erityisesti lihapiirakoistaan. Vielä joitain vuosia sitten yrityksellä oli myös telttakahvila Helsingin Kauppatorilla.

Konkurssipesän pesänhoitaja, asianajaja Juho Mäkelä Asianajotoimisto Muukkonen & Soikkeli Oy:stä kertoo, että yrityksen toiminnan jatko on selvityksen alla. Helsingin Sanomien Eromangan konkurssista tekemä uutinen on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja konkurssipesänhoitajalle on tullut yhteydenottoja.

– Niin työntekijöiden kuin kaikkien helsinkiläisten lihapiirakan ystävien kannalta täytyy toivoa, että Eromangan toiminnalle löytyy jatkaja, jolla on siihen hyvät ja realistiset edellytykset, Mäkelä sanoo.


Työpaikalla ei ollut SEL:n luottamusmiestä. SEL:n jäsen, ole yhteydessä SEL:n Etelä-Suomen aluetoimistoon, jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi palkkasaatavistasi tai työttömyysturvastasi.


Lisäys 29.9.2020: Eromanga on saanut uudet omistajat, leipomon ja kahvilan toiminta jatkuu

Jos työnantajasi menee konkurssiin:

1. Kun käräjäoikeus on asettanut yrityksen konkurssiin, konkurssipesä voi irtisanoa työntekijöiden työsuhteet päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisesta.

2. Pesänhoitaja antaa työntekijöille työtodistuksen, josta ilmenevät työsuhteen kesto, työtehtävät ja työsuhteen päättymisen syy.

3. Jos konkurssipesällä ei ole varoja maksaa työntekijöiden lopputiliä, pesänhoitaja yleensä hakee palkkaturvasta työntekijöiden palkkasaatavat. Jos työntekijällä on saatavia, joita pesänhoitaja ei ota palkkaturvahakemukseen, liitto auttaa jäseniään hakemaan saatavia palkkaturvasta.

4. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston sähköisessä Oma asiointi –palvelussa.

5. Ota yhteyttä työttömyyskassaan ja selvitä, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan. Samalla saat ohjeet, miten teet ensimmäisen hakemuksen sähköisessä eAsiointi-palvelussa.

6. SEL:n jäsenet saavat apua työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta.