Elintarvikeala kirinyt teollisuuden keskiansiota kiinni

Viime vuonna koko teollisuuden työntekijöiden keskituntiansio oli Suomessa 17,11 euroa, kun se elintarvikealalla oli 16,78 euroa. Vaikka elintarvikeala jääkin edelleen vähän muun teollisuuden keskiarvosta, ollaan elintarvikealalla otettu teollisuuden palkkoja kiinni vuonna 2017 yhdellä prosentilla.

– Emme ole enää kovin kaukana teollisuuden keskipalkoista, SEL:n palkkasihteeri Ari Huuki toteaa.

Ero teollisuuden palkkoihin on kaventunut viime vuosina. Vuonna 2016 elintarvikealan työntekijän keskimääräinen tuntipalkka oli 16,67 euroa, kun se koko teollisuudessa oli 17,17 euroa. Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä elintarvikealan keskiansio oli jo 17,04 euroa.

Huuki muistuttaa, että keskipalkka on kuitenkin vain keskiarvo, eikä se kerro kaikkea.

– Tämä on silti tällä hetkellä ainoa järkevä mittari seurata sitä, miten työntekijöiden palkat alalla kehittyvät.

Keskituntiansioissa ei ole huomioitu ylitöitä tai sunnuntailisiä.

Luvut perustuvat Elintarviketeollisuusliitto ETL:n jäsenyritysten Elinkeinoelämän keskusliitolle ilmoittamiin lukuihin, jotka EK kerää palkkatilastoiksi. Vuonna 2017 tilastoon ilmoitettiin 13 678 elintarvikealan työntekijän palkat. Luvuista puuttuvat kuitenkin tuhansien työntekijöiden palkat, sillä mukana eivät ole niiden elintarvikealan yritysten palkat, jotka eivät ole ETL:n jäsenyrityksiä.
 

Liitteet

Liity
jäseneksi