”Ei vain minä, vaan aina me”

Työpaikkansa ensimmäinen pääluottamusmies Henna Collan on luonut uusia käytäntöjä ja neuvotellut työntekijöiden palkkoja paremmaksi.

Pöytyällä sijaitsevan Vitarion työntekijöiden pääluottamusmies Henna Collanilla riittää vielä tekemistä. Reilun 30 hengen työntekijäporukasta liittoon kuuluu tällä hetkellä 22.

– Muutaman houkuttelu on työn alla, ja noin kymmenestä vuokratyöntekijästäkin pari on saatu liittymään. Vahva toive on, että vuokratyöntekijöitä saadaan myös vakinaistettua.

Hän on talon ensimmäinen pääluottamusmies, pesti on kestänyt nyt vuoden verran.

– Työntekijät halusivat vahvasti, että jonkun pitää alkaa hoitaa yhteisiä asioita. Myös työnantajalle tämä on helpompaa – ennen perjantaisin oli illalla kymmenen ihmistä jonossa omia asioitaan kyselemässä. On ollut hienoa, kun olen saanut olla luomassa uusia käytäntöjä alusta asti ja tekemään luottarin roolista oman näköistä.

Yhteistyö työnantajan kanssa on ollut hyvää – siitäkin huolimatta, että koronapandemian ja ravintolarajoitusten takia työpaikalla on käyty yt-neuvotteluita määräaikaisista lomautuksista.

Pääluottamusmies on kuitenkin saanut jo aikaan hyvinkin konkreettisia asioita.

– Sain nostettua kaikkien palkat ajan tasalle ja olen siitä tosi ylpeä, Collan sanoo.


Tekemällä oppii


Vitario tekee tuoreita salaatteja, raasteita sekä hedelmä- ja vihanneskomponentteja ravintoloille sekä koulujen ja sairaaloiden ammattikeittiöille. Tuotelistalta löytyy pari sataa erilaista tuotetta. Nopeimmillaan Vitario lupaa toimittaa tavaraa 24 tunnin sisällä tilauksesta.

Collan voi käyttää pääluottamusmiehen tehtäviin neljä tuntia viikossa – se riittää juuri ja juuri, kun asiat suunnittelee hyvin. Muun ajan hän tekee töitä tuotannossa: paljon pakkaamon puolella, mutta veitsi pysyy kädessä myös tuotantolinjalla, jossa leikkuun tahti on joskus kiivas.

Hän on ollut talossa vuodesta 2014.

– Kävin täällä kyselemässä töitä, ja ensin tarjottiin eioota. Vähän ajan kuluttua tultiin sitten kotoa hakemaan, kun tarvittiin emäntä hoitamaan työntekijöiden lounaspuolta. Sen jälkeen olen tehnyt talossa kaikkea mahdollista. Minulla ei ole alan koulutusta, vaan olen oppinut kaiken tekemällä.

Luottamustehtävään Collan päätyi, koska hän on aina ottanut asioista selvää ja ollut se, joka on uskaltanut sanoa tarvittaessa asiat ääneen.

– Aiemmin pidin lähinnä itseni puolia, mutta sitten tultiin ehdottamaan, että kiinnostaisiko pitää meidän kaikkien puolia.

Kiinnosti toki, ja Collan valittiin luottamusmieheksi saman tien, ilman vastaehdokkaita. Hän on käynyt vuoden aikana SEL:n luottamusmiesten perus- ja jatkokurssit Murikka-opistolla, ja oppia on tarttunut mukaan valtavasti.

– Olen saanut kursseilta paljon sellaista, mitä en edes tiennyt tarvitsevani. Ennen kaikkea olen saanut mahtavien kurssikavereiden kautta hyvän tukiverkon. Heidän kanssaan pidetään koko ajan yhteyttä, ja verkoston kautta jaetaan tukea ja neuvoja.

Vitariolla työskentelee paljon muualta tulleita. Työyhteisössä on ihmisiä muun muassa Baltian ja Afrikan maista sekä Venäjältä, Romaniasta ja Bulgariasta.

– Heillä ei ole oikein tietoa suomalaisen työelämän säännöistä, ja olen neuvonut heitä paljon. Englannilla pärjään, ja venäjää yritän vähän matkia – tosin venäläisten mukaan teen sen saksalaisella korostuksella. Se hyvä puoli kansainvälisyydestä on, että minut on kutsuttu kylään tosi moneen maahan, Collan nauraa.

Asiat haltuun

Henna Collanille on sadellut luottamusmiehen homman myötä muutakin tekemistä liitossa. Hän on työpaikallaan varatyösuojeluvaltuutettu, ammattiosastonsa johtokunnassa sekä edustajana SEL:n edustajakokouksessa toukokuussa.

Hänestä paistaa into ja palo tehtäväänsä – ilman niitä luottamusmiehen pestiä ei voikaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Collan kannustaa muitakin uskaltautumaan luottamustehtäviin.

– Suurin kynnys on se, että uskaltaa lähteä ehdolle. Mutta jos näihin hommiin päätyy, siitä saa valtavasti itselleen ja voi antaa valtavasti muille.

Luottamusmiehen tärkeimmät ominaisuudet ovat Collanin mukaan uteliaisuus ja itsevarmuus. Hän sanoo, että neuvottelutilanteeseen ei saa koskaan mennä tyhjin käsin, mutu-tuntumalla.

– Ota aina selvää ja valmistaudu etukäteen. Ja muista: ei ole koskaan vain minä, vaan aina me.


Tutustu SEL:n kursseihin osoitteessa www.selry.fi/koulutus

Teksti ja kuva: Sami Turunen