”Ei näitä hommia yksin jaksaisi”

Työkaverit, yhdessä tekeminen ja yhteistoiminta ovat Joni Tuomisen mielestä parasta pääluottamusmiehen tehtävässä.

Joni Tuomisesta tuli Valion Haapaveden tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies kesken kauden vuonna 2015, kun hänen edeltäjänsä jäi tehtävästä pois. Pääluottamusmiehenä hän edustaa noin 25 SEL:n työehtosopimuksella työskentelevää työntekijää. Meijerialan Ammattilaiset MVL:n jäsenillä on oma luottamusmies, joka edustaa noin 60 ihmistä.

Mikä sai sinut lähtemään luottamusmieheksi?

– Halusin tietää enemmän ja vaikuttaa asioihin. Edeltäjäni kannusti minua luottamusmieshommiin. Nämä hommat ovat antaneet paljon, mutta myös ottaneet. Välillä tieto lisää tuskaa, mutta hommat ovat vieneet mukanaan ja olen tykännyt tästä touhusta, Joni Tuominen sanoo.

Tuominen on työntekijöiden edustajana Valion Eläkekassan hallintoneuvostossa ja vuodenvaihteessa hän aloitti myös toisena varatyösuojeluvaltuutettuna työpaikallaan.

Helmikuussa Tuomisella tulee täyteen 17 vuotta Valion palkkalistoilla. Tuominen on käyttäjäkunnossapitäjä, joka tekee jauhepakkaajan, varastotyöntekijän ja kunnossapidon töitä. Koulutukseltaan hän on sähköasentaja.

– Olen kotoisin maitotilalta. Olin parikymppisenä YIT:n kautta tekemässä Valiolla töitä ja ehdin olla pari viikkoa työttömänä, kun kuulin, että Valiolla olisi töitä tarjolla. Olin ensin monta vuotta määräaikaisissa työsuhteissa, kunnes sain vakipaikan.

Valio on Suomen suurin elintarvikealan konserni, jonka liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa vuonna 2022 ja henkilöstömäärä noin 4 200. Valiolla on tuotantolaitos 12 paikkakunnalla Suomessa. Haapavedellä Valio valmistaa Oltermanni-juustot sekä Demi- ja maitojauheita.

Vuoteen 2014 asti Valio oli hyvin vakaan ja varman työnantajan maineessa. Sitten iskivät päälle Venäjän pakotteet, jotka leikkasivat Valion tuotantoa. Haapaveden Valion juustolassa oli ennen pakotteita töissä 50 työntekijää SEL:n työehtosopimuksella ja nykyisin enää 20.

– Uskon suomalaiseen elintarvikkeeseen. Se on puhdas, valvottu, tutkittu ja luotettava. Kriisit, kuten koronapandemia, sota ja energiakriisi ovat korostaneet kotimaisen ruuantuotannon merkitystä, mutta aika näyttää, miten kuluttajat sen muistavat, Tuominen toteaa.


Luottamusmies kehittäjänä

Joni Tuominen kehuu Valion työntekijöiden luottamushenkilöiden hyvää ja tiivistä yhteistyötä.

– Se on suuri voimavara. Teemme yhteistyötä, vaihdamme tietoa ja tuemme toisiamme. Kun aloitin pääluottamusmiehenä, olin untuvikko näissä asioissa. Muista luottamushenkilöistä on ollut korvaamaton apu. Ei näitä hommia yksin jaksaisi.

Mikä on parasta luottamusmiehen tehtävässä?

– Työkaverit, yhdessä tekeminen ja yhteistoiminta. Parhaimmassa tapauksessa saat olla kehittämässä omaa työtä ja työyhteisöä, vaikuttaa asioihin ja pääset lisäämään ymmärrystä työyhteisössä, siitä saa tyydytystä.

Haastavinta on Tuomisen mukaan tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

– Emme me luottarit halua olla vaikeita tai ilkeitä, vaan haluamme varmistaa, että kaikilla olisi hyvä tehdä töitä.


Hallitus on avannut silmiä

Joni Tuominen on jakanut työpaikalla tietoa Orpon hallituksen ajamista työntekijöiden oikeuksien heikennyksistä. Hallituksen leikkauslista on avannut perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestäneiden silmiä.

– Monet ovat sanoneet, että on petetty olo. Monelle on nyt avautunut, mikä on politiikan merkitys työehdoille, ja mikä on ammattiliiton tehtävä ja tarkoitus. Minun ikäiseni ovat tulleet työelämässä valmiiseen pöytään. Kaikki on ollut itsestään selvää. Nyt monet asiat ovat uhattuna. Itse ainakin haluan, että ammattiliittoni toimii ja vastustaa hallituksen ajamia heikennyksiä.

Mitä ammattiliitto merkitsee sinulle?

– Liitto merkitsee sitä, että meillä on ihmiset, jotka neuvottelevat meidän puolestamme työehtosopimuksen. Työehtosopimus tarkoittaa työrauhaa, ja raameja ja pelisääntöjä, jonka mukaan työpaikalla mennään. Jos työehtosopimusta ei olisi, olisi raskasta, kun jokaisen pitäisi neuvotella työehdot itse.

Tuominen on hakenut osaamista ahkerasti liiton kursseilta.

– Olen tykännyt Murikka-opistosta. Siellä on hyvät tilat opiskella ja samalla verkostoituu muiden kurssilaisten kanssa. Olen suositellut liiton kursseja kaikille, niistä saa paljon apua ja tietoa luottamustehtävän hoitamiseen. Olen myös saanut liiton hommista paljon kavereita ja ystäviä.

Vapaa-aikaansa Joni Tuominen viettää ystävien kanssa. Hän myös kuuntelee paljon musiikkia ja laulaa karaokea.

– Spotifyn mukaan olen vuonna 2023 kuunnellut eniten Jarkko Martikaista, mutta kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, kirkonpolttohevistä iskelmään.


Teksti: Karoliina Öystilä, Kuva: Pinja Nikki

Kuvateksti: Joni Tuominen osallistui SEL:n edustajakokoukseen Lappeenrannassa toukokuussa 2022. Kuvassa on alkamassa edustajakokouksen iltajuhla.

Liity
jäseneksi