Ehdinkö vielä vuorotteluvapaalle tai opiskelemaan aikuiskoulutustuella?

Orpon hallitus aikoo lopettaa vuorottelukorvauksen ja aikuiskoulutustuen. Ehtiikö vielä käyttämään etuuden?

Orpon hallitusohjelmassa on sovittu vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen lopettamisesta. Ammattiyhdistysliikkeen kovasta vastustuksesta huolimatta, hallitus on edennyt ripeästi molempien etuuksien kuoppaamisen kanssa.

Jos haluat vielä jäädä vuorotteluvapaalle tai aloittaa opiskelemaan aikuiskoulutustuella, sinulla on jo kiire. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, ettei Orpon hallitus aio luopua kummankaan etuuden lakkauttamissuunnitelmistaan. Hallituspuolueilla on eduskunnassa enemmistö, joten hallitus pystyy viemään lakimuutokset eduskunnassa läpi oppositiopuolueiden vastustuksesta huolimatta.

Hallituksen esitykset vuorotteluvapaalain kumoamisesta ja aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta annettiin eduskunnalle helmikuussa. Huomioithan, että lakimuutoksiin ja niiden voimaantuloon voi vielä tulla muutoksia eduskuntakäsittelyn aikana.

Vuorotteluvapaan lakkauttaminen tulisi hallituksen esityksen mukaan voimaan niin, että vuorotteluvapaan voisi aloittaa vielä 31.7.2024. Heinäkuussa alkanut vuorotteluvapaa voisi jatkua koko 180 kalenteripäivän enimmäismäärän.

Jotta vuorotteluvapaa katsottaisiin aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, vuorottelusopimus olisi toimitettava TE-toimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulisi olla viimeistään 31.7.2024.

Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttava laki tulisi voimaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.6.2024. Tämän jälkeen aikuiskoulutustukea voisi myöntää vain opintoihin, jotka alkaisivat ennen 1.8.2024. Siirtymäaika kestäisi vuoden 2025 loppuun, jonka aikana olisi mahdollista hakea lisää tukioikeutta sekä tuen maksua, jos sekä opinnot että tukikausi alkaisivat viimeistään 31.7.2024. Jos opintosi ja tukioikeutesi ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024, tuen maksamista jatketaan päätöksesi voimassaolon mukaisesti.

Ammattitutkintostipendejä voitaisiin myöntää 31.7.2024 mennessä suoritetun tutkinnon perusteella. Stipendiä tulisi hakea vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta. 


Kysymykseen vastasi SEL:n sopimuspäällikkö Erkki Rantamaa.

Kuvassa tuotepakkaaja Timo Lunden työssään Valion Helsingin mehutehtaalla marraskuussa 2023. Kuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva.

Liity
jäseneksi