EFFATin nuorten kurssille osallistunut Jukka Silvonen: Ongelmat ovat samanlaisia ympäri Eurooppaa

SEL:n nuorisojaoston jäsen, leipuri Jukka Silvonen, osallistui maaliskuun toisella viikolla Belgian Leuvenissa koulutukseen, jossa tutustuttiin eurooppalaisten elintarvike-, maatalous- ja matkailualojen ammattiliittojen järjestön EFFATin toimintaan sekä keskusteltiin nuorten työntekijöiden ongelmista Euroopassa.

Koulutuksen järjesti ETUI, joka on eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen oma koulutus- ja tutkimuskeskus. Kurssikavereina Silvosella oli 23 nuorta ay-aktiivia ympäri Eurooppaa.

– Päällimmäisenä mieleen jäi se mahtava porukka, joka kurssille osallistui. Nuorisotoiminnasta vastaavia liittojen työntekijöitä ja nuoria aktiiveja Ranskasta, Belgiasta, Espanjasta, Puolasta, Albaniasta, Turkista, Norjasta, Tanskasta ja Englannista ja Suomesta tuki ja tsemppasi toisiaan. Kuunneltiin ja opittiin toisiltamme valtavan paljon, Jukka Silvonen kertoo.

Turvattomat epätyypilliset työsuhteet sekä työperustainen maahanmuutto ja maastamuutto koskettavat eniten juuri nuoria työntekijöitä.

– Itseäni hämmästytti se, miten samanlaisia haasteet ovat riippumatta siitä millä alalla tai missä maassa nuoret työskentelevät. Kurssilla oli mukana muun muassa sairaanhoitaja, pikaruokatyöntekijä sekä minun lisäkseni toinenkin leipuri. Toki erojakin löytyi esimerkiksi siinä, miten työsuojelu on järjestetty eri maissa, oman työpaikkansa, turkulaisen Leipomo Rostenin työsuojeluvaltuutettuna toimiva Silvonen sanoo.

Kurssilla hyödynnettiin erilaisia työskentelytapoja ja työkielenä oli englanti.

– Yllättävän paljon vei voimia kuunnella ja puhua koko ajan vierasta kieltä. Olen ylpeä itsestäni, että selvisin ja pystyin osallistumaan keskusteluihin aktiivisesti. Uudet työskentelytavat olivat jo oppi sinänsä. Ajattelinkin, että osaa niistä voisi hyvin käyttää myös SEL:n nuorten kursseilla.

EFFATin jäsenenä on 120 ammattiliittoa 35 Euroopan maasta. Seuraava EFFATin kongressi järjestetään syksyllä 2019. EFFATin pääsihteeri Harald Wiedenhofer kävi kertomassa kongressista ja sen yhteydessä järjestettävästä nuorten tapaamisesta.

– Kongressissa valitaan EFFATille myös uusi nuorisojaosto. Keskustelimme, mihin asioihin sen olisi hyvä keskittyä tulevalla viisivuotiskaudella, Silvonen mainitsee.

Nuoret lähettivät EFFATille terveisiä, että järjestö tarvitsee lisää näkyvyyttä. Tässä työssä nuoret ovat innokkaita olemaan mukana.

– Itselleni tuli todella selväksi se, että työntekijöiden kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan. Kurssilla nousikin esiin idea järjestää pohjoismaisten EFFATin jäsenliittojen nuorten tapaaminen. Mikäli tapaaminen järjestyy, haluan rohkaista kaikkia kiinnostuneita osallistumaan, Silvonen suosittelee.


EFFATin nuorten toiminta