Chipsters Food lopettaa Maarianhaminan tuotantolaitoksen, 21 työntekijää irtisanottu

Chipsters Food Oy tiedotti Maarianhaminan henkilöstölleen 17.9.2020, että Chipstersin Maarianhaminan Norrbölessä sijaitsevan tuotantolaitoksen toiminta lopetetaan tammikuun loppuun mennessä. Kaikki tehtaan tuotannon 21 työntekijää irtisanottiin. Tuotantoa on tarkoitus siirtää Chipstersin muihin yksiköihin, jotka sijaitsevat Manner-Suomessa.

Chipstersin Maarianhaminan tuotantolaitoksen työntekijöiden pääluottamusmies Stanislaw Kolodziejcykin mukaan yhteistoimintaneuvottelut tulivat työntekijöille järkytyksenä, sillä uuden omistajan myötä toimintaan toivottiin uutta puhtia ja investointeja.

Heinäkuun puolessa välissä alkaneiden yt-neuvotteluiden piirissä oli yrityksen koko henkilöstö Maarianhaminassa, Keravalla ja Porvoossa, johtoryhmää lukuun ottamatta. Maarianhaminan henkilöstö teki neuvotteluissa useita esityksiä ja vertailevia laskelmia siitä, miten tehtaan toimintaa voitaisiin jatkaa Ahvenanmaalla. Mitään työntekijöiden esityksistä ei kuitenkaan otettu huomioon lopullisessa päätöksessä.

– Osa työntekijöistä osasi jo neuvotteluiden aikana odottaa tätä lopputulosta, mutta osalle päätös tuli yllätyksenä. Tunnelma päätöksen jälkeen on ollut aika maissa. Osa työntekijöistä toivoo edelleen, että joku ostaisi tuotantolaitoksen ja jatkaisi toimintaa, Kolodziejcyk sanoo.

Kolodziejcyk on itse työskennellyt Chipstersillä 15 vuotta. Sinä aikana yrityksen omistajat ovat vaihtuneet useita kertoja.

Tehtaan lopetuksella on isoja kielteisiä aluetaloudellisia vaikutuksia, muun muassa ammattikalastajiin. Chipstersillä on Maarianhaminassa myös kalaa ja kalatuotteita myyvä kauppa, Fisk-Kojan, joka työllistää kaksi henkilöä. Myös heidät on irtisanottu ja Fisk-Kojanin toiminta loppuu viimeistään vuoden loppuun mennessä. Fisk-Kojan on parhaillaan myynnissä.

Chipstersin Maarianhaminan pääkonttorissa työskentelee pääluottamusmiehen arvion mukaan seitsemän henkilöä. Heitä ei ole irtisanottu.

Manner-Suomen yksiköiden työntekijöille yt-neuvotteluiden lopputuloksesta tiedotetaan tarkemmin loppuvuoden aikana. Chipstersin Porvoon tuotantolaitoksessa työskentelee yhdeksän työntekijää. Keravalla on töissä SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä noin 30-45 ihmistä.

Kolodziejcykin tietojen mukaan kolmelle Maarianhaminan tuotantolaitoksen työntekijälle on tarjottu töitä Manner-Suomen yksiköistä. Porvoon työntekijöille on tiedotettu, että osa heistä siirtyy työskentelemään Hyvinkäälle, jossa ollaan käynnistämässä tuotantoa uudestaan. Henkilömääristä tai aikataulusta ei ole kerrottu.

Yt-neuvotteluiden alkamisesta kerrottiin henkilöstölle vain viisi päivää sen jälkeen, kun oli tiedotettu, että ruotsalainen elintarviketukkuyhtiö Martin & Servera myy Chipstersin PNM Holdingille.

PNM-konsernin liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa. Emoyhtiön lisäksi konserniin kuuluu viisi operatiivista yhtiötä, joista tunnetuimmat ovat PNM Gourmet Oy ja Foodbrands Nordic Oy. Sen pääkonttori on Helsingissä.

Chipsters Food on yksi Suomen johtavista kalan jalostajista ja markkinoijista. Yritys työllistää noin 100 henkilöä Keravalla, Maarianhaminassa, Jyväskylässä ja Porvoossa. Chipstersin liikevaihto oli 2019 noin 45 miljoonaa euroa ja sen valikoimiin kuuluu kalatuotteiden lisäksi liha-, hevi-, meijeri-, kananmuna- ja leipomotuotteita.

Keväällä 2018 Chipsters Food sulki Hyvinkäältä vuonna 2015 ostamansa A. Kasténin lihatehtaan ja siirsi sen tuotannon Keravan ja Porvoon toimipisteisiinsä. Tuolloin Hyvinkään viidestätoista työntekijästä kuusi irtisanottiin ja lopuille tarjottiin töitä Keravalta ja Porvoosta.

Läs på svenska: Chipsters stänger sin produktionsenhet i Mariehamn