Atrian Sahalahden tuotantolaitos sulkemisuhan alla

Atria aloittaa Sahalahden tuotantolaitoksellaan koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut, joissa uhkana on koko tehtaan sulkeminen. 

Atria tiedotti tänään käynnistävänsä Kangasalla Sahalahden tuotantolaitoksellaan muutosneuvottelut, joissa käsitellään Sahalahden siipikarjayksikön mahdollista sulkemista. Muutosneuvottelut koskevat Sahalahden tuotantolaitoksen koko henkilöstöä eli noin 130 ihmistä. Heistä reilut sata työskentelee SEL:n työehtosopimuksella. 

Sahalahden tehtaan henkilökunnalle pidettiin tiedotustilaisuus maanantaina iltapäivällä. Atrian Sahalahden työntekijöiden pääluottamusmies Sami Uljas kertoo, että uutinen muutosneuvotteluista ja koko tehtaan mahdollisesta sulkemisesta tuli yllätyksenä. Työntekijät ovat ymmärrettävästi järkyttyneitä ja pettyneitä.

– Atrian historian suurin investointi Nurmon siipikarjatehtaaseen toki enteili jonkinlaisia muutoksia, mutta myös Sahalahteen on tehty investointeja. Sitä taustaa vasten peilaten kyllähän tämä aika lailla puun takaa tuli, Uljas toteaa. 

Atria rakentaa parhaillaan 155 miljoonan euron laajennusta siipikarjatehtaaseensa Nurmossa. Uuden tuotantolaitoksen arvioidaan olevan valmis aikaisintaan vuonna 2024 ja se lisää 40 prosenttia siipikarjatuotannon kapasiteettia Nurmossa.

Jos Sahalahden tuotantolaitoksen sulkemiseen päädyttäisiin, se tapahtuisi todennäköisesti vuosina 2023–2024. Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi kommentoi Ylen uutisessa, että jos tehdas päädytään sulkemaan, niin irtisanottaville tarjottaisiin töitä Nurmon tehtaalta.

Sahalahden tuotantolaitoksen työntekijöiden kannalta keskeinen kysymys muutosneuvotteluissa on, säilyvätkö heidän työpaikkansa Sahalahdessa ja mitä tapahtuu, jos työnantaja päättää sulkea Sahalahden yksikön kokonaan. On arveltu, että Atria aikoo keskittää siipikarjatuotantonsa Nurmoon Seinäjoelle, yli 200 kilometrin päähän Sahalahdesta. 

– Mitään päätöksiähän ei ole vielä tehty suuntaan tai toiseen, eikä kenellekään ole tarjottu töitä muualta. Jos sellaiseen tilanteeseen päädyttäisiin, ei monellekaan olisi todellinen vaihtoehto lähteä töihin Nurmoon. Ensi viikon maanantaina aletaan kuitenkin vasta neuvotella, Uljas sanoo. 

Muutosneuvotteluiden arvioidaan kestävän vähintään kuusi viikkoa. Työntekijöiden tavoitteita neuvotteluissa on Uljaan mukaan vaikea tässä vaiheessa vielä tarkemmin määritellä, kun tilanne on vielä niin tuore. 

– Tietenkin tavoitteenamme on saada toiminta jatkumaan Sahalahdella, Uljas toteaa. 

Atrian mukaan se tavoittelee suunnitelluilla toimenpiteillä noin viiden miljoonan euron vuotuisia säästöjä, jotka toteutuisivat loppuvuodesta 2024 lähtien.  

Nyt alkavat muutosneuvottelut eivät koske muita Atrian tuotantolaitoksia. Myöhemmin käynnistetään Nurmon siipikarjayksikössä muutosneuvottelut uuden siipikarjatehtaan käyttöönottoon valmistautumiseksi. 

Atria on omistanut Sahalahden tuotantolaitoksen 1.2.2014 lähtien. Atria osti yrityskaupassa Saarioisten naudan, sian ja broilerin hankinta-, teurastus- ja leikkuuliiketoiminnot, joiden henkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä Atrian palvelukseen.


Kuva: Atria