Atria lopettaa Sahalahden tehtaan ja keskittää siipikarjatuotannon Nurmoon

Atria laittaa Sahalahden broileritehtaansa kiinni ja keskittää siipikarjatuotannon Nurmon tehtaalleen. Irtisanottaville tarjotaan töitä muista yksiköistä.

Atria tiedotti marraskuun puolessa välissä päättäneensä keskittää koko siipikarjatuotantonsa Nurmon tehtaalleen. Sahalahden tehdas suljetaan vuoden 2024 aikana. Syyskuussa alkaneet muutosneuvottelut koskivat koko Atrian Sahalahden tehtaan henkilöstöä eli noin 130 ihmistä. Heistä reilut sata työskentelee SEL:n työehtosopimuksella.

Työntekijät pettyivät raskaasti työnantajan päätökseen sulkea tehdas. Atria tavoittelee keskittämisellä noin viiden miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

– Epäreiluimmalta sulkemispäätöksessä tuntuu se, että meillä on täällä hyvä henkilöstö, joka osaa hommansa. Me olemme tehneet hyvää työtä, mutta se ei merkinnyt työnantajalle mitään. Vain se merkitsee, mikä jää viivan alle. Se on kaikkein vaikeinta hyväksyä, Atrian Sahalahden työntekijöiden pääluottamusmies Sami Uljas sanoo.

Atria rakentaa parhaillaan 155 miljoonan euron laajennusta siipikarjatehtaaseensa Nurmossa. Uusi tuotantolaitos valmistuu vuonna 2024 ja se lisää 40 prosenttia Atrian siipikarjatuotannon kapasiteettia.

Kaikille Sahalahdelta irtisanottaville tarjotaan mahdollisuutta siirtyä töihin Atrian muille tehtaille Suomessa. Esimerkiksi Nurmoon Seinäjoelle on matkaa yli 200 kilometriä Sahalahdesta Kangasalta.

– Matka täältä Nurmoon on niin pitkä, että vain murto-osalle työntekijöistä on oikeasti mahdollista siirtyä sinne töihin. Ihmisten elämä, perheet ja harrastukset ovat täällä, Uljas arvelee.

Nähtäväksi jää, kuinka moni nykyisestä henkilöstöstä pysyy palkkalistoilla tehtaan sulkemiseen asti, johon on vielä aikaa vuodesta kahteen. On selvää, että ihmiset alkavat jo miettimään tulevaisuuden vaihtoehtojaan.

– Olen huolestunut työkavereiden jaksamisesta. Arkea pitäisi pyörittää normaalisti, vaikka tieto tehtaan sulkemisesta painaa mieltä. Jossain vaiheessa paha olo tulee varmasti ulos. Toivon, että ihmiset jaksaisivat tämän ajan ylitse ja löytäisivät oman uuden polkunsa, Uljas toteaa.

Muutosneuvotteluita käydään myös Nurmon siipikarjayksikössä. Niiden tavoitteena on valmistautuminen uuden siipikarjatehtaan käyttöönottoon ja varautuminen työtehtävien ja toimintatapojen uudistumiseen.

Atrian toimitusjohtaja vaihtuu ensi vuonna, kun pitkäaikainen toimitusjohtaja Juha Gröhn jää eläkkeelle 31.5.2023. Kai Gyllström on nimitetty Atria-konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi 1.6.2023 alkaen.


Kuvassa: Atria on omistanut Sahalahden broileritehtaan vuodesta 2014, jolloin se osti tehtaan Saarioisilta. Kymmenvuotisjuhlien sijaan edessä on nyt tehtaan sulkeminen.