Atria aikoo vähentää työvoimaa Nurmon sikateurastamossa ja -leikkaamossa

Atria sopeuttaa Nurmon sikateurastamon ja sikaleikkaamon tuotantokapasiteettia sianlihan teurastus- ja leikkuumäärien pienentymisen takia.

Atria aloittaa Seinäjoella Nurmon sikateurastamossa ja sikaleikkaamossa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut tiistaina 4.4.2023. Uudelleenjärjestelyiden seurauksena työn määrä voi vähentyä noin 50 henkilötyövuoden verran. Mahdolliset vähennykset tehtäisiin määräaikaisten työntekijöiden käyttöä vähentämällä ja sisäisillä siirroilla tämän vuoden aikana.

Tällä hetkellä sikateurastamolla työskentelee 99 työntekijää ja sikaleikkaamossa 313 työntekijää. Atrian mukaan sianlihan kysyntä on heikentynyt etenkin vientimarkkinoilla, mutta myös hieman kotimaassa, minkä takia sikojen teurastus- ja leikkuumäärät ovat pienentyneet.

Atrian Nurmon työntekijöiden pääluottamusmies Jaana Fossin mukaan työn vähentyminen on huomattu, joten alkavat muutosneuvottelut eivät ole suuri yllätys, mutta nopea aikataulu kylläkin.

– Kukaan ei halunnut, että neuvotteluihin päädytään. Tavoitteemme neuvotteluihin selkenevät, kun pääsemme tutustumaan työnantajan esityksiin tarkemmin. Toivomme työnantajalta harkittuja toimia ja että mahdollisimman moni määräaikainen työntekijä voisi jatkaa talossa työskentelyä, Fossi sanoo.

Fossi arvioi, että esimerkiksi valmisruoka-, makkara- ja siipikarjapuolelta voisi löytyä töitä niille, joille ei riitä töitä sikaleikkaamosta ja -teurastamosta.

Viimeksi Atrian Nurmon sikaleikkaamosta vähennettiin työntekijöitä vuonna 2019 51 henkilötyövuodella, mikä toteutettiin määräaikaista työvoimaa vähentämällä sekä sisäisin järjestelyin.

Muutosneuvottelut eivät koske muita Atrian Nurmon tuotantolaitoksen osastoja tai muita Atrian yksiköitä. Neuvottelut pyritään viemään päätökseen seitsemässä viikossa.

Atrian Nurmon yksikkö on Suomen suurin elintarvikealan työpaikka, jossa työskentelee noin 2000 ihmistä, joista työntekijöitä on lähes 1900.


Kuva: Santeri Viinamäki/Lehtikuva