Asko Peltola ja Karol Kula SEL:n liittovaltuuston varapuheenjohtajiksi

SEL:n liittovaltuuston uusiksi varapuheenjohtajiksi on valittu Asko Peltola ja Karol Kula.

SEL:n liittovaltuusto on tänään saanut uudet varapuheenjohtajat, kun valtuusto valitsi yksimielisesti uudeksi ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Asko Peltolan ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Karol Kulan.

Uudet varapuheenjohtajat valittiin kesken edustajakokouskauden, koska aiemmin tehtäviä hoitaneet Mauno Lemettinen ja Janne Nieminen erosivat molemmat varapuheenjohtajan tehtävästä siirryttyään työpaikoillaan toimihenkilötehtäviin ja toisen työehtosopimuksen piiriin.

Kauhavalainen lihanleikkaaja Asko Peltola, 45, työskentelee Snellmanin Lihanjalostuksen työntekijöiden päätoimisena pääluottamusmiehenä Pietarsaaressa. SEL:n liittovaltuuston varapuheenjohtajana Peltola aikoo pitää esillä elintarviketyöntekijöiden edunvalvonnan lisäksi myös alkutuotannon ongelmia.

– Alkutuottajien vaikeudet, esimerkiksi kannattavuusongelmat ja kuiva kesä, vaikuttavat meidänkin työpaikkoihimme ja toimeentuloomme, jos raaka-ainetta ei saada riittävästi. Olen erityisen huolissani kotimaisesta naudanlihantuotannosta. Nyt jo näkee, että nautaa on vähemmän, koska maitotilojen määrä vähenee, kun niille ei saada jatkajia, Peltola sanoo.

Peltolasta on tärkeää, että liitto ja ammattiosastot panostavat nuorten toimintaan. Työpaikkojen ja ammattiosastojen luottamustehtäviin pitää saadaan lisää nuoria, jotta liiton toiminnan jatkuvuus turvataan.

– Ilman vahvaa liittoa suomalaisten elintarviketyöntekijöiden työehdot eivät pysy kunnossa, Peltola toteaa.

Forssalainen teurastaja Karol Kula, 34, on töissä HKScanin Forssan tuotantolaitoksella. Hän on työpaikkansa työntekijöiden varapääluottamusmies ja EWC-edustaja sekä Forssan Elintarviketyöläisten ammattiosasto 027:n puheenjohtaja.

Kulan mielestä liiton tärkeimpiä tehtäviä on työntekijöiden järjestäytymisasteen nostaminen työpaikoilla ja koko alalla.

– Vain korkealla järjestäytymisasteella pystymme turvaamaan nykyiset työehtomme ja hakemaan niihin parannuksia. Meillä on nyt käynnistymässä ammattiosastossa järjestäytymisen parantamisen pilottihanke. Toivottavasti saamme siitä uusia ideoita ja potkua jäsenten edunvalvontaan ja jäsenhankintaan erityisesti niillä työpaikoilla, joissa järjestäytymisaste ei vielä ole tarpeeksi hyvä, Kula sanoo.

Kula on seurannut huolestuneena, miten osa työnantajista on viimeisen vuoden aikana ottanut irtiottoa yleissitovista työehtosopimuksista.

– Mielenkiinnolla seuraan tulevaa tes-kierrosta, että mitä sieltä on työnantajien puolelta tulossa. Ay-liikkeen tehtävä on nyt avata, miksi yleissitovat työehtosopimukset ovat niin tärkeitä työntekijöiden työehtojen kannalta.

Liittovaltuusto on edustajakokousten välillä liiton ylin päättävä elin. SEL:n sääntöjen mukaan liittovaltuusto valitsee kesken edustajakokouskauden eronneiden valtuuston puheenjohtajien tilalle keskuudestaan uudet puheenjohtajat.

Peltola ja Kula toimivat varapuheenjohtajina nykyisen edustajakokouskauden loppuun asti. SEL:n seuraava edustajakokous järjestetään toukokuussa 2022.

SEL:n liittovaltuustoa johtaa Fazer Makeisten Vantaan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Pentti Aaltovirta. Liittovaltuustoon kuuluu puheenjohtajiston lisäksi 30 valtuuston jäsentä varajäsenineen.