Apetit Kalalla Kuopiossa ulosmarssi: Työnantaja ei ottanut irtisanomisissa huomioon vapaaehtoisia lähtijöitä

Kuopiossa sijaitsevan Apetit Kala Oy:n työntekijät ovat tänään marssineet ulos työpaikaltaan vastalauseena työnantajan päätökselle olla huomioimatta irtisanomisissa kaikkia vapaaehtoisia lähtijöitä. Ulosmarssi alkoi kello 10 ja siihen osallistuu lähes 60 tehtaan työntekijää. Työntekijät palaavat töihin maanantaiaamulla kello 6.

– Ihmisillä on mitta täysi. Työnantaja puhuu tasavertaisesta kohtelusta, mutta toimii toisin. Ulosmarssi on työntekijöiden mielenilmaus ja protesti työnantajan toiminnalle. Työpaikan menettäminen on tänä päivänä niin iso asia, että työnantajan pitäisi huomioida vapaaehtoiset lähtijät irtisanoessaan, Apetit Kalan työntekijöiden pääluottamusmies Kirsi Turunen kertoo työhuonekunnan tekemästä päätöksestä.

Apetit Kala irtisanoi tällä viikolla 10 työntekijää ja kaksi ylempää toimihenkilöä yt-neuvotteluiden seurauksena. Lisäksi kahdeksan työntekijää lomautetaan yhteensä noin 14 kuukauden ajaksi. Työntekijöistä kahdeksan olisi ollut valmis lähtemään vapaaehtoisesti, mutta työnantaja otti heistä huomioon vain puolet irtisanomisissa.

Osa irtisanotuista sai nyt potkut jo toiseen kertaan, sillä heidät irtisanottiin myös vuonna 2014, jolloin Apetit Kala vähensi väkeä edellisen kerran. Osa silloin irtisanotuista sai työpaikkansa myöhemmin takaisin takaisinottovelvoitteen ansiosta, kun työnantajan arvioima henkilöstön tarve osoittautui liian pieneksi.

Kirsi Turunen epäilee, että näin voi käydä tälläkin kertaa.

– Työnantaja on laskenut henkilöstömitoituksen todella tiukasti, esimerkiksi sairauspoissaoloihin ei ole varauduttu. Joulu on suurin sesonkimme ja jo syksyllä todennäköisesti tarvitaan tuotantoon lisää työvoimaa. Nyt irtisanottujen työntekijöiden takaisinottovelvoite päättyy tammikuussa, Turunen toteaa.

Työntekijät esittivätkin yt-neuvotteluissa, että irtisanomisten sijaan sopeutustarve hoidettaisiin lomautuksilla. Työnantaja ei tähän kuitenkaan suostunut.

Apetit Kalan Kuopion tehtaan henkilöstömäärä on noin 80, heistä 60 työskentelee SEL:n työehtosopimuksella.