Altia fuusioituu norjalaisen Arcuksen kanssa Anora Groupiksi

Suomalainen alkoholijuomayhtiö Altia ja norjalainen Arcus tiedottivat syyskuun lopussa yritysjärjestelyistä, joiden tavoitteena on sulautuminen yhdeksi yhtiöksi, Anora Groupiksi. Fuusioituvilla yrityksillä on yhteensä 1100 työntekijää kahdeksassa eri maassa. Siitä Altian henkilöstömäärä on noin 660, ja heistä Suomessa on noin 430.

Arcus on Norjan johtava alkoholitalo, joka valmistaa, maahantuo ja markkinoi väkeviä alkoholijuomia sekä viinejä. Sen tuotemerkkejä ovat muun muassa Aalborg Akvavit, Braastad Cognac, Gammel Dansk, Fireball, Bushmills ja Vana Tallinn.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan suomalaisella tuotannolla ja raaka-aineilla on uudessa yrityksessä keskeinen rooli.

– Altian molemmat tuotantolaitokset, Rajamäen alkoholijuomatehdas ja Koskenkorvan tislaamo, jatkavat, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Altian Rajamäen tehtaan työntekijöiden pääluottamusmiehelle Arto Harjumaaskolalle fuusio ei tullut hirveän suurena yllätyksenä, sillä tunnusteluita fuusiosta on tehty jo vuosia sitten.

– Näiden vähäisten tietojen perusteella omat tunnelmat ovat varovaisen positiiviset, Altian Rajamäen tehtaan työntekijöiden varapääluottamusmies Jussi Mikkola kommentoi tuoreeltaan.

Altian Koskenkorvan tislaamon työntekijöiden pääluottamusmies Juha Tuomarin mukaan nyt ollaan uuden edessä.

– Uskon, että fuusiopäätös vahvistaa Koskenkorvan tehtaan asemaa.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Koskenkorvan tuotannon volyymit tulevat nousemaan tislaamon tuottaessa jatkossa viljaviinaa myös Arcuksen tuotteisiin, mikä vahvistaa suomalaisen viljan kysyntää.

Yhdistymisellä haetaan parempaa kilpailukykyä ja tehokkuutta kansainvälisillä markkinoilla sekä jopa 8–10 miljoonan euron vuosittaisia synergiaetuja.

Uuden yhtiön, Anora Groupin toimitusjohtajaksi tulee Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä ja sen pääkonttori on Suomessa. Hallituksen puheenjohtaja tulee olemaan Arcuksen hallituksen puheenjohtaja Michael Holm Johansen ja varapuheenjohtaja Altian hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae.

Fuusiotiedotteen mukaan Altia ja Arcus noudattavat henkilöstön edustuksen järjestämistä koskevia sääntöjä rajat ylittävän sulautumisen yhteydessä, ja ”ne saattavat sisältää järjestelyjä koskien henkilöstön edustajia uuden yhtiön hallituksessa”.

Fuusion toteutuessa Suomen valtio tulee olemaan Anora Groupin toiseksi suurin omistaja noin 19,4 prosentin omistuksella. Arcuksen pääomistaja, norjalaisen Hagenin perheen yksityisessä omistuksessa oleva sijoitusyhtiö Canica olisi Anora Groupin suurin omistaja noin 22,4 prosentin omistuksella, ja 11,6 prosenttia omistuksesta tulisi olemaan Altian vajaalla 20 000 yksityissijoittajalla.

Arcuksen osakkeenomistajat tulevat saamaan noin 46,5 prosenttia ja Altian osakkeenomistajat 53,5 prosenttia uuden yhtiön omistuksesta.

Fuusion on määrä toteutua vuoden 2021 alkupuolella.