Veli-Matti Kuntonen: Meidän pitää varmistaa, että eduskunnan enemmistö arvostaa työntekijöitä

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen haluaa seuraavien eduskuntavaalien yhdeksi teemaksi työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen parantamisen.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo, että seuraavat eduskuntavaalit ovat vähintään yhtä paljon työehtovaalit kuin viime eduskuntavaalit olivat. Eduskuntavaaleissa äänestäjät ratkaisevat, syntyykö Suomeen hallitus, joka arvostaa työntekijöitä vai hallitus, joka haluaa heikentää työntekijöiden asemaa, palkkoja ja muita työehtoja.

– Sen lisäksi, että ammattiliitot neuvottelevat työnantajien kanssa työntekijöiden työehdoista, meidän pitää varmistaa, että maan eduskunnassa on sellainen enemmistö, joka arvostaa työntekijöitä, on kyse sitten työlainsäädännöstä, työttömyysturvasta tai perhevapaista, Forssassa ja Jokioisilla SAK:n vappujuhlassa puhunut SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Kuntonen haluaa nostaa alle vuoden päästä huhtikuussa käytävien eduskuntavaalien yhdeksi teemaksi työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen parantamisen.

– Työssä jaksamisen tukemiseen kuuluu esimerkiksi työntekijän työsuhdeturvan vahvistaminen, ei työsuhdeturvan heikentäminen. Siihen kuuluu myös työajan lyhentäminen, ei työajan pidentäminen. Työelämän tulee tarvittaessa joustaa myös työntekijän tarpeista, Kuntonen linjaa.

Automatisaation ja digitalisaation lisääntyminen nostaa työn tuottavuutta, mikä mahdollistaa työntekijöiden työajan lyhentämisen ja työssä jaksamisen parantamisen.

– Työnantajien vaatimukset työajan pidentämisestä näyttäytyvät tässä ajassa suorastaan taantumuksellisina. Koko suomalaisen yhteiskunnan oikeudenmukaisen kehityksen kannalta on tärkeää, että teknologian kehityksen hyödyt levittäytyvät koko yhteiskuntaan niin, että ne vähentävät eriarvoisuutta, eivät lisää sitä, Kuntonen korostaa.