Veli-Matti Kuntonen: Kaikilla työpaikalla työskentelevillä työntekijöillä oltava samat työehdot

Suomessa on varmistettava nykyistä paremmin, että kaikilla työpaikalla työskentelevillä työntekijöillä on samat työehdot.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen vaatii, että kolmen kerroksen työmarkkinat on torjuttava Suomessa ja varmistettava nykyistä paremmin, että kaikilla työpaikalla työskentelevillä työntekijöillä on samat palkkaperusteet ja muut työehdot.

Viime aikoina on paljastunut hyvin vakaviakin rikosepäilyjä ulkomailta tulleiden työntekijöiden törkeästä hyväksikäytöstä Suomessa. Yksilöihin kohdistuvan riiston lisäksi Suomen ulkopuolelta töihin tulevia käytetään palkkojen ja muiden työehtojen heikentämiseen Suomessa.

Työväen vappujuhlassa Kouvolassa puhunut Veli-Matti Kuntonen nostaa esimerkiksi näennäisyrittäjyyden lisääntymisen: samaa työtä, jota teetetään normaalisti palkkatyönä, teetetään nykyisin yrittäjillä.

– Voimme vain miettiä miten uskottavaa on, että Suomeen tehtaaseen ulkomailta töihin tuleva työntekijä onkin yrittäjä. Hän tuskin saa samoja työehtoja kuin vieressä työsuhteella töitä tekevä työkaveri. Hän on myös kaiken sen turvan ulkopuolella, minkä ammattiliittojen jäsenet ovat neuvotelleet ja suomalainen lainsäädäntö vaatii. Mitään näistä ei voi kuitenkaan todentaa, koska hän on yrittäjä eikä työntekijä, Kuntonen toteaa.

Palkkoja ja työn hintaa polkevat myös alihankintatyötä työpaikoilla tekevät ulkomaiset yritykset.

– Viranomaisten tai luottamusmiehen on täysin mahdotonta valvoa jonkin ulkomaille veronsa maksavan epämääräisen alihankintayrityksen työntekijöiden kohtelua tai sitä millainen turva heillä on esimerkiksi työtapaturman sattuessa. Näiden yritysten valvontaan tarvitaan lisää keinoja ja resursseja, Kuntonen sanoo.

Kuntonen toivottaa kaikki työntekijät, taustaan tai työsuhteen laatuun katsomatta, tervetulleiksi ammattiliiton jäseniksi.

– Meille ei ole väliä sillä, mistä työntekijä on tullut tai mikä hänen taustansa on. Meille on tärkeää vain se, että kaikilla on samat työehdot, kaikki kuuluvat liittoon ja voimme yhdessä puolustaa ja parantaa työehtojamme, Kuntonen korostaa.