Elintarvikealan työntekijöille kaksivuotiset työehtosopimukset, palkkoja korotetaan 1,9 % 1.5.2021

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL ovat tänään hyväksyneet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset kaksivuotiseksi sopimuskaudeksi 1.2.2021-31.1.2023. SEL:n ja ETL:n väliset nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2021 asti.

SEL:n liittovaltuusto hyväksyi neuvottelutuloksen yksimielisesti. Uudet työehtosopimukset eivät sisällä palkankorotusten lisäksi muita muutoksia nykyisiin työehtosopimuksiin.

– Tämä oli puhtaasti palkkaratkaisu. Sovimme palkankorotuksista, joilla pääsemme korona-ajan yli. Muuten elintarvikealan työntekijöiden nykyiset vähimmäistyöehdot pysyvät samoina, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toteaa.

Elintarvikealan työntekijöiden palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan 1,9 %:n yleiskorotuksella 1.5.2021 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta.

Sopimuskauden aikana kumpi tahansa osapuoli voi irtisanoa sopimuksen päättymään toisen vuoden osalta viimeistään kuukautta ennen ensimmäisen sopimusvuoden päättymistä.

Vuoden 2022 palkankorotuksista SEL ja ETL sopivat yleisen linjan mukaisesti 15.12.2021 mennessä, ellei neuvotteluajan pidentämisestä sovita.

Jos palkankorotuksista ei päästä yksimielisyyteen sovittuun määräaikaan mennessä, osapuolet voivat sopia asian siirtämisestä välityslautakunnan ratkaistavaksi. Tällöin työehtosopimus ei ole enää irtisanottavissa toisen sopimusvuoden osalta. Välityslautakunta koostuu viidestä jäsenestä niin, että SEL ja ETL asettavat molemmat lautakuntaan kaksi jäsentä ja lautakunnan puheenjohtajana toimii valtakunnansovittelija. Välityslautakunta antaa asiassa sitovan ratkaisun.

SEL ja ETL sopivat viidestä yleissitovasta työehtosopimuksesta: leipomoalan työntekijöiden työehtosopimuksesta, liha-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta, meijerialan työntekijöiden työehtosopimuksesta, elintarvikealojen työntekijöiden työehtosopimuksesta sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta.

Lue lisää: www.selry.fi/tes