Yhteisellä voimalla pystymme vaikuttamaan

Hallituksen eduskunnalle marraskuun alussa antama irtisanomislaki saattoi olla, ja toivottavasti oli, viimeinen kamppailu Sipilän hallituksen ja työntekijöiden välillä.

Irtisanomislain kaari kuvaa hyvin hallituksen välinpitämättömyyttä työntekijöistä ja ymmärtämättömyyttä työmarkkinoista. Suomen Yrittäjien hallitukselle kirjoittaman lakimuutoksen tavoitteet tuotiin julkisuuteen suurella kohulla.

Heti ensi metreillä hallitus joutui vetämään pois esityksen määräaikaisten työsuhteiden sallimisesta ilman perustetta alle kolmekymppisille. Joku oli kertonut, ettei tällaista iän perusteella syrjivää lakia voi säätää.

Siitä alkoi vielä pitkä marssi, kun Suomen Yrittäjät halusi hallituksen kirjaavan lakiin, että alle 20 hengen yrityksissä irtisanomissuoja käytännössä romutetaan. Vastakkainasettelu Sipilän hallituksen ja työntekijöiden välillä oli taas valmis.

Työntekijöiden oli pakko käyttää järeintä asettaan, lakkoa. Jo työtaistelu-uhkien ilmoittaminen sai hallituksen pudottamaan 20 hengen rajan 10 henkeen, mutta ei perumaan koko lakimuutosta.

Vasta ensimmäisten työtaistelujen toteuttaminen ja niiden laajentamisella uhkaaminen sai Sipilän ymmärtämään, kuinka isolla ja työntekijöille tärkeällä asialla hän lobbareiden pyynnöstä leikkii.

Lopulta on aivan sama, pelastiko Sipilä hallituksensa kasvoja vetämällä esityksestä henkilörajat pois ja kirjaamalla lakiin vain nykyisen oikeuskäytännön. Pääasia on, ettei hallitus onnistunut kasvattamaan työnantajan yksipuolista määräysvaltaa työpaikoilla.

Tärkeää oli myös osoittaa, että SAK:lainen ay-liike on valmis yhdessä puolustamaan työntekijöiden oikeuksia. Haluan kiittää kaikkia selliläisiä niin poliittiseen lakkoon osallistumisesta kuin niihin valmistautumisestakin. Jälleen tuli osoitetuksi, että ammattiliittoihin järjestäytyneet työntekijät pystyvät yhdessä toimimalla vaikuttamaan.

Yle nimesi jo viime vuonna Sipilän hallituksen eestaas-hallitukseksi, se kun on perunut niin monia omia esityksiään joko toteuttamiskelvottomina tai sitten vain yksinkertaisesti huonoina esityksinä.

Vaikka hallitus on perunut monia esityksiään, se on myös toteuttanut paljon huonoja esityksiään. Sipilän, Orpon ja Terhon hallitus on heikentänyt jo entisestään vaikeassa asemassa olevien asemaa. Hallitus on heikentänyt työelämän vakautta pyrkimällä lisäämään työnantajien yksipuolista määräysvaltaa. Vielä loppusuoralla se lähti työmarkkinoiden riidankylväjän, Suomen Yrittäjien juoksupojaksi tavalla, joka alkoi jo köhityttää EK:ssakin.

Meidän kaikkien on pidettävä ensi kevään eduskuntavaaleissa huoli siitä, ettei tämä meno jatku.

Liity
jäseneksi