Uutta hallitusta ja sen ohjelmaa odotellessa

Tuleeko rasva-, suola- ja sokerivero vai ei? Ennen eduskuntavaaleja jotkut puolueet esittivät elintarvikkeille terveysveroa. Nyt ainakin kokoomus on jo tästä vaalilupauksestaan onneksi perääntynyt.

Olemme elintarvikealan työntekijöiden ammattiliittona vastustaneet kaikkia elintarvikkeille asetettavia lisäveroja. Lisäksi olemme kampanjoineet ruuan arvonlisäveron alentamisen puolesta.

Ruokaveroissa on kaksi huonoa asiaa. Niillä heikennetään kotimaisen elintarviketuotannon edellytyksiä, mikä vaikuttaa suoraan jäsentemme työpaikkoihin. Lisäksi verot kohdistuvat tuloista riippumatta kaikkiin ja kurittavat näin etenkin pienituloisia ja tavallisia työntekijöitä.

Vinkkinä Suomen tulevalle hallitukselle: ruuan hinnannousun johdosta olisi syytä pohtia ruuan arvonlisäveron alentamista.

Suomeen yritetään parhaillaan kokoomuksen johdolla muodostaa uutta eduskuntavaalien jälkeistä hallitusta. Moni hallitusohjelmassa sovittava asia koskettaa luonnollisesti jäseniämme, kuten esimerkiksi se, päättääkö uusi hallitus leikata työttömyysturvasta.

En tiedä paljonko rautalankaa väännettäväksi tarvitaan sen ymmärtämiseksi, että työpaikkansa menettäneeltä toimeentulon leikkaaminen ei luo työpaikkoja.

Yhden asian uusi hallitus voisi edelliskausien kokemuksista poimia koriinsa. Hallituksen ei kannata asettua työmarkkinaosapuoleksi ja vielä työnantajapuolelle työnantajan tilalle. Näinhän Juha Sipilän hallitus teki. Meno oli myrskyisää.

Sipilän hallitus muun muassa pidensi monien alojen työaikaa kiristämällään kiky-sopimuksella ja leikkasi kaikkien työntekijöiden palkkapussia siirtämällä työnantajien sosiaaliturvamaksuja työntekijöiden maksettavaksi. Onneksi härskeimmät lait kaatuivat mahdottomina säätää.

Monien mielestä juuri päättynyt useiden liittojen palkankorotuskierros oli haastava. Kaikesta pystyttiin kuitenkin sopimaan työnantajajärjestöjen ja ammattiliittojen kesken. Tämä oli hyvä osoitus siitä, että asiat hoituvat, jos niitä ei maan hallituksen toimesta mestaroida eikä hallitus asetu työnantajapuolen puhemieheksi.

Toivoa sopii, että maan uusi hallitus, on siellä sitten mitkä puolueet tahansa, ei ensitöikseen lähtisi yrittämään työntekijöiden kyykytystä. Jos näin tapahtuu, siihen on meidän tietysti vastattava.