Työttömyysturvaa ei pidä leikata työvoimapulan varjolla

Jo puolitoista vuotta kestäneen koronakriisin jälkeen olemme saaneet lukea hyviä uutisia. Suomen taloudella pyyhkii nyt hyvin. Suomen työllisyysaste nousi kesäkuussa 72,4 prosenttiin, mikä on paras luku ainakin yli 20 vuoteen. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 121 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Etukäteen pelättyä yritysten konkurssiaaltoa ei onneksi ole tullut. Tutkimusten mukaan kuluttajat ja yritykset luottavat tulevaan. Monet yritykset ovat ilmoittaneet isoista investoinneista ja ennätyshyvistä tuloksista. Suomen bruttokansantuote oli kesäkuussa jo käytännössä koronakriisiä edeltävällä tasolla.

Hyvän taloustilanteen taustalla vaikuttavat monet tekijät, mutta ennen kaikkea se, että Suomi ja monet muut maailman valtiot ovat elvyttäneet voimakkaasti pitääkseen talouden pyörät pyörimässä maailmanlaajuisesta pandemiasta huolimatta. Tilastojen valossa elvytys on toiminut juuri niin kuin sen pitikin.

Suomen yhtenä vahvuutena on varmasti ollut myös työttömyysturvajärjestelmämme, jossa työnantajat ovat pystyneet työn loppuessa tai vähentyessä lomauttamaan työntekijänsä, jotka ovat saaneet lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa.

Vaikka taloudella menee hyvin ja jollain aloilla on jo nähtävissä jopa työvoimapulaa, on työttömiä työnhakijoita edelleen paljon. Työttömyysaste oli kesäkuussa 7,6 prosenttia eli vain 0,1 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiä eli vähintään vuoden putkeen työttömänä olleita oli kesäkuussa 112 400, mikä on 37 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on ehdottanut, että hallitus tekisi työttömyysturvaan muutoksia työllisyyden parantamiseksi ja työvoimapulan helpottamiseksi. Esillä olleet ehdotukset, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen tai työttömyysturvan kerryttämisen laskentaperusteen euroistaminen, tarkoittavat käytännössä työttömyysturvan leikkaamista.

Kohtaanto-ongelma on tietyillä aloilla ja alueilla todellinen, mutta työttömyysturvan heikentäminen ei siihen auta. Kepin sijaan suosittelen kokeilemaan työvoimapulan ratkaisemiseksi kokoaikaisia työsuhteita, kunnon palkkaa ja työolojen parantamista. Olennaista olisi myös täsmäkouluttaa työnhakijoita niillä alueilla, joilla on erityisosaamista vaativaa työtä tarjolla. Näin työt löytävät varmasti tekijänsä.

Toivottavasti hallituksella pysyy pää kylmänä budjettiriihessä, eikä työttömyysturvaa leikata.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 7/2021 pääkirjoituksena 26.8.2021.

Liity
jäseneksi