Työntekijöillä odotuksia tulevalle hallitukselle

Eduskuntavaalit on nyt käyty, ja voittajat ja häviäjät on todettu. Selityksiä voitoista ja tappioista on ilmassa. Yksi voittajista oli demokratia, äänestysaktiivisuus nousi melkein kaksi prosenttiyksikköä.

Uuteen eduskuntaan ei valittu tällä kertaa yhtään SEL:n jäsentä, mutta kaikki kansanedustajaehdokkaat ansaitsevat kiitokset itsensä likoon laittamisesta. Kaikenlaisia ehdokkaita tarvitaan, jotta demokratia voi toteutua.

Vaaleissa valituiksi tulleet esittävät ensi viikolla valtakirjansa ja ottavat paikkansa kansanedustajina. Hallitustunnustelut ovat jo alkaneet suurimman puolueen SDP:n johdolla.

Monet tahot ovat jo pitkään lobanneet puolueita siitä, millainen maan uuden hallituksen ohjelman pitäisi olla. Mitä asioita sen pitäisi edistää ja mitkä edellisen hallituksen virheet korjata. Myös SEL on laatinut pitkän listan elintarvikealan työntekijän näkökulmasta tärkeitä hallitusohjelmatavoitteita.

SAK:laiset ammattiliitot, SEL mukaan lukien, kampanjoivat ennen vaaleja vahvasti, että nämä eduskuntavaalit ovat myös työehtovaalit. Tähän oli selkeä syy. Vuosikymmeniin meillä ei ole ollut niin paljon työntekijöiden oikeuksia polkevaa hallitusta kuin viime vaalikaudella. Sipilän hallitus ei ollut törmäyskurssilla vain perustuslain, vaan myös suomalaisen työntekijän kanssa.

Nyt vaaleissa kannatustaan lisäsivät SDP, vihreät, Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Hallituspuolueista rökäletappion kärsivät keskusta ja siniset. Jälkimmäiset tippuivat kokonaan pois eduskunnasta.

Ammattiliittona emme halua ottaa kantaa siihen, mitkä puolueet tulevan hallituksen muodostavat. Hallitus muodostetaan tai se muodostuu aikanaan tavalla tai toisella. Se meille ja jäsenillemme on kuitenkin tärkeää, että hallitus suhtautuu työelämäasioihin työntekijää ja suomalaista työtä arvostaen.

Vaalituloksen perusteella meillä on lupa olettaa, että seuraavalla hallituskaudella työntekijän asemaa ei heikennetä, eikä työttömyysturvasta leikata. Suomalainen työelämä ja työttömyysturva kaipaavat selkeää parannusta ja myös tätä voimme vaalituloksen perusteella odottaa.

Suomeen on nyt aika muodostaa kotimaista työtä ja sen tekijöitä arvostava hallitus. Ammattiliittojen velvollisuus on puolustaa jäsentensä työehtoja ja työpaikkoja. Sitä me teemme jatkossakin riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa istuvat. Toivottavasti saamme tehdä työtämme hyvässä hengessä yhteistyössä hallituksen kanssa, eikä tarvitse lähteä torille.