Työnantajien syytä unohtaa puheet palkka-alesta

Palkansaajien ostovoiman heikentyminen on myrkkyä tietysti duunareille ja heidän perheilleen, mutta se on myrkkyä myös kotimaiselle työnantajalle.

Tavallisten palkansaajien käytettävissä olevat tulot eli ostovoima on se voima, joka pitää maan talouden pyörät pyörimässä. Erityisen tärkeä kotimainen ostovoima on meidän alallamme, samoin kuin palvelualoilla ja rakentamisessa.

Työnantajapuoli pyörittää mielellään julkisuutta kysymyksillä palkka-alesta ja siitä olisivatko palkansaajat valmiita alentamaan palkkojaan, jotta talous saataisiin nousuun. Tässä julkisuuspyörityksessä on kaksi suurta virhettä.

Palkkojaan olisivat valmiita alentamaan ne hyvätuloiset, jotka eivät sitä rahaa muutenkaan kotimaiseen kulutukseen laittaisi. Se ei siis toisi yhtään työpaikkaa lisää tai lisäisi kilpailukykyämme tippaakaan.

Pieni- ja keskituloisilla ei yksinkertaisesti ole varaa palkanalennuksiin. Heidän palkanalennuksensa olisi suoraan pois kotimaisesta kulutuksesta ja talouden elpymisestä.

Parasta kotimarkkinoiden elvytystä ovat sellaiset toimet, jotka takaavat pieni- ja keskituloisille mahdollisuuden normaaliin elämään ja normaaliin kuluttamiseen. Luottamus siihen, että työpaikat säilyvät ja ansiotaso pysyy, takaavat kotimarkkinoille töitä.

• • •

Tähän mennessä työnantajat ovat toteuttaneet ostovoiman leikkauksia irtisanomalla ja pyrkimällä heikentämään työehtoja. Näillä molemmilla toimilla työnantajat leikkaavat kotimaista kulutusta ja ihmisten uskoa tulevaisuuteen.

Itämeren alueelle syntyi jälleen uusi iso elintarvikealan toimija, kun ruotsalainen Lantmännen-osuuskunta osti Vaasan-yhtiön.

Suomessa toimivilla isoilla elintarvikeyhtiöillä on kaikilla toimintaa tai ainakin on ollut kokeiluja toiminnasta myös rajojemme ulkopuolella. Työntekijöiden edunvalvonnalle rajat ylittävä toiminta asettaa isot haasteet.

Vaasan omistajanvaihdoksen lopputulosta tuskin kukaan vielä tietää. Toivottavasti se on mahdollisuus, joka tuo työtä Suomeen, mutta yhtä hyvin se voi olla uhka, jossa työtä viedään Suomesta. Toivomme parasta, suomalaisista elintarvikealan työntekijöistä se ei ainakaan ole kiinni, osaamista riittää.