Työehtovaalit

Suomeen on työllä ja kovalla työllä luotu yhteistyön pelisäännöt, joilla työnantajat ja työntekijät neuvottelevat työehdoista. Välillä sopimukseen on päästy helpommin, joskus on tarvittu tiukempaa vääntöä, lakonuhkia tai työnantajan työsulkuja. Aina kuitenkin on sovittu.

Maan hallitus on ollut usein mukana mahdollistamassa sopimista, jos sopimiseen on tarvittu esimerkiksi verotukseen tai lainsäädäntöön liittyviä päätöksiä.

Kulunut neljä vuotta on ollut meidän työntekijöiden kannalta erilaista aikaa. Sipilän hallituksen teot: pakkolakiuhkailut, kilpailukykysopimus, työehtoja heikentävät lakimuutokset sekä työttömyysturvan leikkaukset ovat olleet sellaista yksipuolista työntekijän kyykyttämistä, jota ei nähty edes 90-luvun laman aikana, saati sitä ennen.

Työnantajajärjestöt ovat voineet vetäytyä taka-alalle ja luottaa siihen, että kyllä maan hallitus painostaa työntekijöitä ja ajaa puhtaasti työnantajapuolen tavoitteita.

On hyvä muistaa, että edelleen monella työnantajapuolen järjestöllä ja yhteenliittymällä on tavoitteena, että sama meno jatkuisi. Viimeisimpänä esimerkkinä oli Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen ulostulo työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta.

Me kaikki tiedämme, mikä merkitys etenkin pienemmillä työpaikoilla on sillä, että vähimmäistyöehdoista ja -palkoista on sovittu työehtosopimuksessa, eikä työnantaja voi niitä yksipuolisesti sanella.

Samasta asiasta me jouduimme vääntämään poliittisilla lakoilla viime syksynä, kun Sipilän hallitus yritti käytännössä poistaa irtisanomissuojan pienten työpaikkojen työntekijöiltä.

Aina pitää katsoa ja valmistautua tulevaan ja äänestyskopissa voi huhtikuussa hyvällä syyllä pohtia, mitkä puolueet seuraavat neljä vuotta kohtelisivat duunaria ja kotimaista työtä asiallisesti?

On hyvä ottaa selvää puolueiden ja ehdokkaiden tavoitteista tai kilauttaa vaikka kaverille ja kysyä. Sen verran voi sanoa, että ovat lupaukset nyt mitä tahansa, mikään viimeisen neljän vuoden aikana maan hallituksessa ollut puolue ei tulevanakaan neljänä vuotena ole työntekijän puolella.

Nämä eduskuntavaalit ovat nyt vaalit, joissa jokaisen työntekijän on syytä käydä äänestämässä. Tämän lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että myös kaveri käy.

Muutetaan Suomea isolla joukolla työntekijän suuntaan!