Suomalainen malja kotimaiselle työlle

Päättyvän vuoden isoin asia SEL:n kannalta on se, että emme hyväksyneet nk. kiky-sopimusta ja neuvottelimme uudet nelivuotiset työehtosopimukset, joihin ei kuulu työajan pidennystä. Sopimukset astuvat voimaan 1.2.2017.

Toinen liiton toiminnan kannalta merkittävä asia on, että 19.-21.5.2017 järjestettävien liiton ja työttömyyskassan edustajakokouksien edustajat nimettiin joulukuussa.

Edustajakokoukseen kokoontuvat 88 eri alueiden ja sopimusalojen edustajaa päättävät liiton linjasta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Pidemmällä perspektiivillä he myös linjaavat liiton toimintastrategiaa aina vuoteen 2027 asti.

Tehtävä ei varmasti ole helppo. Kolme asiaa nousee ylitse muiden kun katsotaan tulevaisuuteen: järjestäytyminen, työehdot ja kotimaisen elintarviketeollisuuden työpaikat.

SEL, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kampanjoivat parhaillaan suomalaisen työn ja kotimaisten valintojen puolesta. Tavoitteena on kannustaa kuluttajia tekemään joka päivä työllistäviä ostopäätöksiä suosimalla kotimaisia tuotteita, elintarvikkeita ja palveluita.

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta. Meillä on siis käsillä suuri kansallinen juhlavuosi. Siinä missä ammattiliitot kampanjoivat kotimaisuuden puolesta, kotimaisuus ei näytä tipan hiukkaa kiinnostavan valtion kokonaan omistamaa Alkoa.

On ymmärrettävää, että ulkomaiset alkoholiyhtiöt haluavat lisätä markkinaosuuttaan tarjoamalla tuotteitaan Suomen juhlavuoden tuotteiksi. Käsittämätöntä on se, että Alko valitsee 100-vuotisen itsenäisyyden juhlalikööriksi virolaisen Vana Tallinn -liköörin.

Mitkään tekosyyt kilpailutuksista tai muista eivät oikeuta hehkuttamaan ulkomaista likööriä itsenäisyyden juhlavuoden juomana, varsinkin kun kotimaisen alkoholiteollisuuden valikoimista löytyy korkealle arvostettuja huipputuotteita.

On hieno idea valita 100-vuotisjuhlatuotteita, mutta miksi Alko saa tehdä koko hommasta farssin? Maan hallitus vastaa valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta, eikö sen vertaa pystytä, että kotimainen työ olisi kunniassa valittaessa juhlavuoden tuotteita.

Jos edes hitusen siitä tarmosta, jonka hallitus on käyttänyt työntekijöiden työehtojen ja työttömyysturvan heikennyspyrkimyksiin olisi suunnattu kotimaisen työn hyväksi, niin Alkolla ei varmasti valtionyhtiönä olisi ollut mahdollisuutta moiseen sössimiseen.

Ainakin me elintarviketyöläiset nostamme itsenäiselle 100-vuotiaalle Suomelle kotimaisen maljan. Haluan toivottaa kaikille jäsenillemme rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta!