Postin kiista osoitti: liiton jäsenyys kannattaa

Päättyneessä postin kiistassa oli montakin opetusta tämän päivän työmarkkinoista. Ensimmäinen ja tärkein oli se, millainen merkitys ammattiliittoon kuulumisella ja hyvällä järjestäytymisasteella on työehdoille.

Jos Postin työntekijät eivät olisi olleet ammattiliittonsa PAU:n jäseniä, työnantajan sopimusshoppailu olisi maalissa ja palkat kolmanneksen pienempiä. Tämä on hyvä myös meidän muistaa. On jokaisen ammattiliiton jäsenen etu, että kaikki työpaikalla kuuluvat liittoon.

Toinen opetus liittyy siihen, miten työvoimanvuokrausta pyritään käyttämään lakon murtamiseen. Vuokratyöntekijöiden asema on lähtökohtaisesti heikompi ja ammattiliittoon järjestäytyminen pienempää. Työviikot ovat yleensä vajaat ja lisätuntien saaminen on monelle tärkeää, mikä voi ajaa rikkurointiin.

Kun markkinoilla on SOL:n kaltainen työelämän pelisääntöjä kunnioittamaton henkilöstöpalveluyritys, kiehuu soppa yli. Aitoihin tulee reikiä ja poikkeustilannejohtajat pistetään valehtelemaan julkisuuteen. Elintarvikealalla ei tarvita SOL:a, eikä poikkeustilannejohtajia.

Kolmas postilaisten työtaistelun opetus ja nyt positiivinen sellainen oli muiden ammattiliittojen tuki PAU:lle. Saa mennä ajassa aika paljon taaksepäin, jotta näemme muiden liittojen näin vahvaa tukea. Tämä oli postilaisten onnistumisen kannalta tärkeää ja toivottavasti avasi uuden luvun SAK:laisten ammattiliittojen keskinäisessä liittorajat ylittävässä yhteistyössä.

Työtaistelu on aina viimeinen keino, mutta sekä postilaisten ja nyt Teollisuusliiton työehtoväännöissä on nähty, että ilman lakkoa tai uskottavaa lakonuhkaa ei poliittisesti ja ideologisesti latautunut työnantaja sopimusta tee.

Isossa osaa menossa olevista työehtosopimusväännöistä on kysymys muusta kuin vain kyseisen alan työehdoista. Tämä kaikki ympärillä oleva haastaa meidät valmistautumaan erityisen hyvin vuoden päästä koittaviin tes-neuvotteluihimme.

Työmarkkinoiden kuumenemisesta huolimatta joulu tulee tänäkin vuonna. Suomalaisen Työn Liitto muistuttaa jälleen, että jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.

Täytyy muistaa, että tämä ei tarkoita kulutuksen lisäämistä, vaan kulutuksen kääntämistä ulkomaisista tuotteista kotimaisiin. Meidän alallamme kysymys on kotimaisesta ruuantuotannosta ja sen tarjoamista työpaikoista. Tehdään kaupan hyllyllä valintoja työpaikkojemme ja samalla kotimaisen ruuan puolesta.

Tämä mielessä on hyvä suunnata katseet kohti joulua ja alkavaa vuotta. Haluan toivottaa kaikille jäsenillemme mukavaa kotimaista joulua ja hyvää uutta vuotta!