Posti päänavaajana heikennyksissä

T-Media -niminen yritys on useina vuosina tehnyt kyselytutkimuksia yritysten mielikuvista. Vuoden 2015 tutkimuksessa huonoimpien yritysten kärkikymmenikköön ylsi Posti.

Tässä tutkimuksessa työilmapiiri osoittautui nuorille ja työntekijäasemassa oleville vastaajille huomattavasti tärkeämmäksi valintakriteeriksi kuin ylimmälle johdolle.

Muissa tutkimuksissa tulokset eivät paljon muutu. Yllätys ei ole se, että Talvivaaralla on huono maine, mutta näyttää siltä, että Postin johto on hankkinut henkilöstöpolitiikallaan valtionyrityksen kyseenalaisille maineeltaan huonoimpien yritysten kärkipaikoille.

Postin johto on käynyt kovaan taisteluun Postin työntekijöiden työehtojen heikentämiseksi. Ei voi välttyä siltä vaikutelmalta, että Postia käytetään nyt työntekijöiden kyykyttämisessä keihäänkärkenä, jotta samat asiat voitaisiin myöhemmin toteuttaa muillakin työpaikoilla. Huomiotta ei tule myöskään jättää sitä, että hallituksessa valtionyritysten omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä. Niin, juuri se ”pakkolaki-Sipilä”.

Työnantaja vaatii postilaisille sellaisia palkanalennuksia ja muita työehtojen heikennyksiä, joita ei olisi muutama vuosi sitten edes voinut kukaan kuvitella esitettävän. Tässä tilanteessa postilaiset ovat ansainneet kaiken mahdollisen tuen saadakseen asiallisen työehtosopimuksen.

Oma lukunsa on Postin toiminta työntekijöiden työtaisteluiden osalta. Mahdollisia lakkoja ilmoitettiin murrettavan SOL henkilöstöpalveluiden työvoimanvuokrauksella. Tämä, jos mikä, koskee koko palkansaajakenttää ja siihen on vastattava sen mukaisesti.

On selvää, ettei mitään keskusjärjestöneuvotteluita voida käydä tilanteessa, jossa SAK:n jäsenliiton lakkoa murretaan EK:n jäsenliiton kannustamana työvoimanvuokrausyrityksen kautta.

Selvää on myös, ettei SOL:n tule jäädä huomiotta, eikä SOL:n yhteistyökumppaneiden. Jos vaikka keksittäisiin muutakin kuin hakusaarto.

Liity
jäseneksi