Pieleen mennyt kilpailutus vei lapsilta oman kylän perunat

Otsikko ei ole SEL:n tai MTK:n tiedotteesta vaan suoraan Ylen uutisesta, jossa kerrotaan, miten jälleen kerran kilpailutus vei oman kylän perunat koululaisten lautasilta, tällä kertaa Porvoossa.

Koulujen alku nostaa keskusteluun myös sen, millaista on kouluruoka ja mikä on ruuan alkuperä. SEL on kampanjoinut kuntavaalien yhteydessä muistuttamalla kuntien päättäjiä kotimaisen ruuan tärkeydestä julkisessa ruokahuollossa. Kotimaisten valintojen merkitys julkisen ruokahuollon hankinnoissa ei ole vain työllistävässä vaikutuksessa vaan ennen kaikkea kokonaistaloudellisessa hyödyssä, katsotaan asiaa sitten valtakunnan, maakunnan tai kunnan tasolta.

Julkisilla elintarvikehankinnoilla on myös välillistä vaikutusta kotimaisen korkean tason ruokaturvallisuuden ylläpitämiseen. Mikäli julkisen sektorin elintarvikehankinnoissa ei olla valmiita huomioimaan korkean ruokaturvallisuuden kustannustasoa, tulee se merkittävästi vaikeuttamaan tuon korkean tason ylläpitoa.

Meillä on liian monta esimerkkiä siitä, miten joko välinpitämättömyyttä tai osaamattomuutta ruuan alkuperästä julkisissa hankinnoissa ei kanneta huolta. Yksioikoisesti vain todetaan, ettei kilpailutuksessa voi suosia kotimaista tai lähiruokaa ja vain hinta ratkaisee. On aivan selvää, että hankintalaki mahdollistaa tarjouspyynnöissä sellaisten kriteerien käytön, mitkä tukevat valinnan tekemistä kokonaistaloudellinen hyöty huomioiden.

Onneksi meillä on myös hyviä esimerkkejä siitä, että kotimainen ja lähellä tuotettu ovat pärjänneet kilpailutuksessa. Peliä ei siis ole menetetty, asiaa tulee vain jaksaa pitää esillä.

Kotimaisen elintarviketuotannon kannalta hyvä asia on, että vähittäiskaupassa ruuan alkuperämerkinnät paranevat. Olemme myös juuri antaneet lausunnollamme SEL:n tuen maa- ja metsätalousministeriön hankkeelle ravintolaruuan alkuperämerkintöjen velvoittavuuden lisäämiseksi. Kuluttajalla on oltava mahdollisuus niin kaupassa kuin ravintolassakin tehdä valintoja tietäen kaupan olevan ruuan alkuperä.

Kotimainen ruokatuotanto ja sen tarjoamat työpaikat ovat tärkeitä kaikille suomalaisille.