Palvelemme poikkeustilanteessakin

Tätä kirjoittaessa ei vielä ole tietoa siitä, miten vakavasti Suomi pysähtyy koronaviruksen alla. Se on kuitenkin selvää, että olemme vaikeassa ja poikkeuksellisessa tilanteessa. Poikkeustila vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään ja meidän kaikkien tulee tehdä kaikkemme, jotta selviäisimme tästä mahdollisimman vähällä.

Maan hallitus on vahvistanut, että koko elintarvikehuolto on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittinen ala. Jäsenemme elintarvikealan työpaikoilla tekevät myös näissä poikkeusoloissa elintärkeää työtä, jotta kaikille suomalaisille riittää kriisitilanteissakin kotimaisia elintarvikkeita. Toivottavasti tämä näkyy jatkossa niin elintarvikealan kuin muidenkin kriittisten alojen työntekijöiden arvostuksen nousussa.

Haluan kiittää jokaista tästä työstä ja toivottaa voimia sekä niille, joiden työpaikoilla tehdään nyt täysillä töitä, että niille, joiden työpaikoilla lomautetaan, koska koronavirus on vähentänyt tuotantoa.

Työelämän lainsäädännössä ja myös SEL:n työehtosopimuksissa on varauduttu poikkeustilanteisiin. Koronavirus ja sen leviämisen estämispyrkimykset herättävät huolta, epävarmuutta ja monia kysymyksiä tulkinnoista etenkin palkanmaksun suhteen. Sekä SEL:n että SAK:n nettisivuilta löytyy kattava tietopaketti ja ohjeistus.

Tilanteiden muuttuessa mahdollisesti nopeastikin, päivitämme sivuja mahdollisimman ajantasaisesti, jotta sieltä saisi aina viimeisintä tietoa. Kysymyksiä herättävissä tilanteissa voi aina olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse oman SEL:n aluetoimiston aluesihteeriin ja työttömyysturva-asioissa toimistonhoitajaan.

Poikkeustilanteeseen liittyvissä asioissa olisi hyvä, että työntekijä- ja työnantajapuolella on yhteinen näkemys työsuhteen ehtoihin. Tätä keskustelua olemme myös työnantajaliitto ETL:n kanssa käyneet.

Lain mukaan poikkeustilanteesta huolimatta työnantajaa sitovat vastuut työnantajavelvoitteiden täyttymisestä niin palkanmaksun kuin työntekijöiden työsuojelunkin osalta.

SEL:n toiminnassa on varauduttu siihen, että on tilanne mikä tahansa, pystymme palvelemaan jäseniämme työehto- ja työttömyysturva-asioissa. Varmistaaksemme tämän myös koronaepidemian keskellä, jäsenten asiointi fyysisesti liiton aluetoimistoissa ei ole tällä hetkellä mahdollista. Jäsenpalvelu sähköpostitse ja puhelimitse sekä kirjeiden vastaanottaminen niin aluetoimistoilla kuin keskustoimistollakin toimii normaalisti. Myöskään mitään tilaisuuksia tai kokouksia ei liiton tiloissa toistaiseksi järjestetä.

Näistä poikkeusjärjestelyistä aiheutuu meille kaikille jonkin verran haittaa, mutta me kaikki varmasti ymmärrämme, että toimet ovat tarpeellisia koronaviruksen hillitsemiseksi. Toimitaan siis kaikki viranomaisten ohjeiden mukaan, pysytään rauhallisina ja terveinä, ja jos sairastutaan, jäädään kotiin sairastamaan.