Palkankorotuksiin ei ole koskaan varaa

Helsingin pörssin suuryhtiöt ovat pääosin vahvassa tuloskunnossa, ja analyytikot ennustavat yhtiöiden jakavan lähes ennätyssuuret osingot tänä vuonna, uutisoi Helsingin Sanomat tammikuussa. Voisi kuvitella, että nyt on varaa maksaa myös kunnon palkankorotukset työntekijöille, mutta ei. Vanha totuus pätee yhä: palkankorotuksiin ei ole työnantajapuolen mielestä koskaan varaa.

Yritysten hyvästä tuloskunnosta huolimatta työehtosopimusneuvottelut ovat jumiutuneet. Työnantajapuolella ei tunnu olevan halua maksaa tuloksensa tekijöille eli henkilöstölleen riittäviä palkankorotuksia. Palkankorotusten on oltava tällä tes-kierroksella selvästi aiempaa suuremmat, jotta niillä saadaan kurottua kiinni työntekijöiden kadonnutta ostovoimaa, jonka korkea inflaatio on syönyt. SAK:laiset liitot ovat tällä tes-kierroksella yhdistäneet voimiaan, toivottavasti se tuottaa tulosta ja riittävät palkankorotukset kaikille.

Huhtikuussa käydään eduskuntavaalit. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa valtaan noussut Juha Sipilän hallitus jätti pysyvän jäljen monen mieleen työntekijävihamielisellä politiikallaan, kuten kilpailukykysopimuksellaan. Osansa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituksen leikkauksista ja heikennyksistä saivat myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat pienituloiset, työttömät ja eläkeläiset.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 valta vaihtui lukuun ottamatta keskustapuoluetta, joka jatkoi myös Antti Rinteen ja Sanna Marinin hallituksissa. Politiikan suuntakin muuttui, eikä palkansaajien ole tarvinnut lähteä torille vastustamaan hallituksen päätöksiä. Tosin eivät kaikki nykyisenkään hallituksen päätökset ole olleet mieluisia, esimerkiksi eläkeputken poisto olisi saanut jäädä tekemättä.

Demokratian eli kansanvallan arvo korostuu erityisesti kriisiaikoina. Naapurimaamme Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt kohta jo vuoden. Venäjällä ei ole aitoa demokratiaa, vapaata mediaa tai kansalaisyhteiskuntaa. Meillä Suomessa onneksi on. Sinä päätät, käytätkö äänioikeuttasi eduskuntavaaleissa ja kenelle äänesi annat. Jos et mitään muuta syytä keksi, äänestä edes siksi, että se on mahdollista.


Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 1/2023 pääkirjoituksena 10.2.2023.

Liity
jäseneksi