Monenlaista neuvoa ja neuvojaa

Vihreiden ideologi Osmo Soininvaara kävi kovin sanoin pienituloisten ja ammattiyhdistysliikkeen kimppuun Helsingin Sanomien haastattelussa 13.11.2021. Hänen mielestään suuri joukko pienituloisia on hinnoiteltu ulos työmarkkinoilta, koska työnantajat eivät halua maksaa heille alintakaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Syylliseksi tähän Soininvaara löysi ammattiliitot, jotka ovat kehdanneet pyrkiä parantamaan pienituloisten työntekijöiden asemaa ajamalla yleiskorotuksia, jotka luonnollisesti nostavat myös alimpia palkkoja. Soininvaaran ajattelutapaa, että työnantajilla pitäisi olla mahdollisuus maksaa niin alhaista palkkaa, ettei sillä ole mahdollisuutta tulla toimeen, ei pysty ymmärtämään eikä hyväksymään.

Palkat, joilla ei tule toimeen, voitaisiin Soininvaaran mukaan kompensoida yhteiskunnan tuilla. Voi vain kysyä, eikö tämä myös vääristäisi kilpailua, kun toisen yrityksen työntekijöiden alipalkkoja kompensoitaisiin valtion tuilla ja toiset maksaisivat työntekijöilleen sopimusten mukaista palkkaa.

Soininvaaran mielestä ammattiliittojen sopimista yleiskorotuksista pitäisi luopua. Pitäisikö tosiaan tämän vihreän ajattelijan mielestä palkkoja päästä polkemaan yhteiskunnan välillisellä tuella?

Oli jutussa jotain hyvääkin, sillä siinä epäsuorasti tunnustettiin ay-liikkeen puolustavan pienituloisia ja turvaavan parhaansa mukaan kaikkien tasa-arvoista palkkakehitystä, vaikka se Soininvaaraa harmittaakin. Se harmittaa osaa työnantajajärjestöistäkin, erityisesti niitä, joiden tavoitteet kumpuavat ideologisista tarpeista muuttaa suomalaista työelämää ja yhteiskuntaa epätasa-arvoisempaan suuntaan.

Jutussa toistui myös usein kuultu väite siitä, että ay-liike tavoittelisi valtaa vallan takia. Ammattiyhdistystoiminnan tavoite on parantaa työntekijöiden asemaa työpaikalla, työelämässä ja yhteiskunnassa, ja tähän pyritään sillä voimalla, joka syntyy liittoon järjestäytymällä ja yhdessä toimimalla. Ammattiliiton voimaan perustuu sen vaikutusvalta, jota luonnollisesti hyödynnetään työntekijöiden aseman parantamiseksi.

Kuluneen vuoden tapahtumat työmarkkinoilla ovat tehneet selväksi sen tosiasian, etteivät työehtomme ole itsestäänselvyys. Siksipä ikävä kyllä, meidän on oltava valmistautuneita siihen, että voimiamme saatetaan haluta mitata.

Kaikenlaista neuvojaa Wahlroosista Soininvaaraan on kertomassa miten ay-liikkeen pitäisi toimia. Heillä vaan on neuvojensa pontimena ihan jotkut muut tavoitteet kuin työntekijän etu. Meidän tulee luottaa omaan näkemykseemme ja toimia omien tavoitteidemme eteenpäin viemiseksi.

Kaikesta edellä olevasta ja koronan pirulaisestakin huolimatta joulu lähestyy. Siksipä onkin aika toivottaa kaikille jäsenillemme hyvää joulua kotimaisten herkkujen äärellä sekä parempaa uutta vuotta 2022! Muistetaan levähtää ja antaa aikaa läheisillemme!