Miljoonatuloilla huudellaan työläistä kyykkyyn

Elinkeinoelämän keskusliiton nokkamies Veli-Matti Mattila (ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä) totesi suurieleisesti, että suomalainen palkansaaja saa 10-15 prosenttia liikaa palkkaa.

Omaa palkkaansa Mattila ei käsittääkseni kyseenalaistanut, kyseenalaistaisikohan sen Elisan hallitus? Vai palkitseeko se hänet näistä ”reippaista lausunnoista” lisäbonuksella? Olisikohan Mattilan tavoitteena löytää uusia haasteita metsäteollisuuden jättiyritysten piiristä tai kenties Wahlroosin pankkipuljuista. Niiltä suunniltahan on aikaisemmin kuulunut vastaavia heittoja.

Yleensä työmarkkinoilla uho ei ole ollut se paras tapa toimia, sen ehkä Mattilakin vielä saa kokea, tai sitten vain toiset joutuvat siivoamaan hänen jälkensä.

Suomen Yrittäjien hampaissa ovat työehtosopimukset yleensä ja kun niiden arvostelulta ehtivät, he arvostelevat työehtosopimusten yleissitovuutta.

Siinä he lyövät kirveensä omaan sääreensä. Yleissitovilla työehtosopimuksilla varmistetaan säälliset työehdot, jotka kohtelevat työntekijöitä oikeudenmukaisesti, mutta ne estävät myös yritysten välistä epätervettä kilpailua työehdoilla. Yleissitovista työehtosopimuksista hyötyvät kaikki: työntekijät ja työnantajat sekä koko yhteiskunta.

Yrittäjäjärjestö ajaa puhdasta isäntävaltaa työpaikoille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että he haluavat kasvattaa työnantajan määräysvaltaa, jotta töitä voidaan teettää suomalaisilla työpaikoilla nykyistä huonommilla työehdoilla.

Tavoite näyttää olevan paluu aikaan ennen työntekijöiden järjestäytymistä ja ammattiliittojen syntyä, siitä kertoo myös yrittäjäjärjestön kielteinen suhtautuminen järjestäytymiseen, luottamusmiesjärjestelmään ja paikallisen tason edunvalvonnan toimintamahdollisuuksiin sekä pyrkimykset lisätä työelämän epävarmuutta heikentämällä työsuhdeturvaa.

Tämä ei ole suomalaisen työelämän kehittämistä, vaan sen viemistä kauas menneeseen. Viime vuosina suomalaista työelämää ei ole enää kehitetty yhteistyössä sopimalla vaan esimerkiksi työntekijöiden työsuhdeturvaa ja työttömyysturvaa on yksipuolisesti heikennetty lainsäädännöllä.

Maassamme on nyt hallitus, joka on valmis toteuttamaan työnantajapuolen tavoitteita. Asenteet ja toimet ovat koventuneet. On selvää, että myös järjestäytyneiden työntekijöiden on tiivistettävä rivejään ja oltava valmiita puolustamaan oikeuksiaan, jotta suomalainen työelämä ei taannu vanhan isäntävallan aikaan.

Tulevat kuntavaalit ovat tärkeät monestakin syystä. Kuntien palvelut ovat meidän jäsenillemme tärkeitä: asuminen, päivähoito, joukkoliikenne jne. ovat kaikki kunnissa päätettäviä asioita.

Näihin kuntavaaleihin tuo oman mausteensa se, että niiden tulos vaikuttaa väistämättä maan hallituksen harjoittamaan politiikkaan. Jos nykyiset hallituspuolueet pärjäävät kuntavaaleissa, voimme olla varmoja, että työehtojen ja työttömyysturvan heikentäminen lainsäädännön kautta jatkuu. Tämä on tärkeää huomioida.

Meillä on lähes 80 selliläistä ehdokasta ympäri Suomea, se kertoo jäsentemme halusta vaikuttaa. Käydään äänestämässä, jokaisella äänellä on merkitys. Lopputulos vaikuttaa meidän kaikkien elämään.

Liity
jäseneksi